Een hoog plasma homocysteïnegehalte verhoogt waarschijnlijk abdominale aorta aneurysma


Onderzoeksvraag:
Eerdere studies lieten inconsistente bevindingen met betrekking tot het verband tussen een  hoog plasma homocysteïnegehalte en abdominale aorta aneurysma (AAA). Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verhoogt een hoog plasma homocysteïnegehalte de kans op het krijgen van abdominale aorta aneurysma?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 7 patiënt-controle studies met 6445 deelnemers, waarvan 1410 patiënten met abdominale aorta aneurysma.

Er was geen sprake van publicatie bias.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat een verhoogd plasma homocysteïnegehalte de kans op het krijgen van een abdominaal aorta aneurysma significant met 229% [95% BI = 1.66-6.51, I2 = 92.9%, p = 0.000] verhoogde.

De onderzoekers vonden dat een verhoogd plasma homocysteïnegehalte de kans op het krijgen van een abdominaal aorta aneurysma in mannen niet-significant met 136% [95% BI = 0.63-8.82] verhoogde.

De onderzoekers concludeerden dat een hoog plasma homocysteïnegehalte de kans op het krijgen van een abdominaal aorta aneurysma waarschijnlijk verhoogde. Waarschijnlijk omdat dit overzichtsartikel alleen maar patiënt-controle studies bevatte en daarbij ook heterogeniteit kende.

Oorspronkelijke titel:
Homocysteine Level and Risk of Abdominal Aortic Aneurysm: A Meta-Analysis by Cao H, Hu X, […], Xin S.

Link:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0085831

Extra informatie van El Mondo:
Conclusie gevonden in patiënt-controle studies is niet echt betrouwbaar omdat patiënt-controle studies erg gevoelig zijn voor fouten, die de conclusie kunnen beïnvloeden. Daarom moet de conclusie gevonden in patiënt-controle studies bevestigd worden in cohort studies of in RCTs. Lees hier meer studieopzet.

Een abdominaal aorta aneurysma is een lokale verwijding van de buikaorta. Een abdominaal aorta aneurysma wordt gedefinieerd als een aortadiameter van tenminste anderhalf maal de diameter gemeten op het niveau van de renale arteriën. Een verwijde buikaorta kan scheuren waarna de patiënt binnen enkele minuten kan doodbloeden.

  • Risicofactoren van abdominaal aorta aneurysma:
  • Diabetes mellitus (suikerziekte)
  • Erfelijkheid
  • Hypercholesterolemie (hoog cholesterolgehalte)
  • Hypertensie (hoge bloeddruk)
  • Leeftijd (>50)
  • Mannen hebben meer kans dan vrouwen
  • Roken