Een laag GI-dieet nog geen onderdeel van een voedingstherapie bij cystische fibrose


Onderzoeksvraag:
Minder dan 25% van de mensen met cystische fibrose-gerelateerde diabetes mellitus (CFRD) overleeft de leeftijd van 30 jaar, vergeleken met 60% van de mensen met cystische fibrose (taaislijmziekte) maar zonder  diabetes mellitus (suikerziekte).Het gebruik van een laag glycemische index (GI) dieet heeft aangetoond verbeteringen van de glykemische controle bij diabetes teweegbrengt en wordt nu aanbevolen als onderdeel van de dieetbehandeling in zowel diabetes type 1 als type 2. Echter, de implementatie van een laag GI-dieet in een voedingstherapie bij cystische fibrose is onbekend. Het doel van dit overzichtsartikel was om het gebruik van een laag GI-dieet in CFRD te onderzoeken.

Is het gerechtvaardigd om een laag GI-dieet op te nemen in een voedingstherapie bij cystische fibrose?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 2 studies.

 

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers concludeerden dat het bewijs onvoldoende was om het gebruik van een laag GI-dieet in cystische fibrose aan te bevelen. Maar aangezien er aanwijzingen die het gebruik van een laag GI-dieet in suikerziekte type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes ondersteunen, moet een laag GI-dieet worden getest als een interventie voor cystische fibrose.

Oorspronkelijke titel:
Low Glycaemic Index Dietary Interventions in Youth with Cystic Fibrosis: A Systematic Review and Discussion of the Clinical Implications by Balzer BWR, Graham CL, […], Steinbeck KS.

Link:

http://www.mdpi.com/2072-6643/4/4/286/htm

Extra informatie van El Mondo:
Lees meer over het GI-getal in de presentatie koolhydraten.
Lees meer over cystische fibrose op deze website.

Een laag GI-dieet heeft een GI-getal van 55 of lager oftewel een dieet met minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal.