Een laag vitamine B12-gehalte verhoogt leeftijdsgebonden maculaire degeneratie

Onderzoeksvraag:
Er zijn tegenstrijdige resultaten over de associatie tussen het plasma homocysteïne (tHcy)- en het vitamine B-gehalte en het krijgen van de leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD). Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verhogen een hoog homocysteïne- en een laag vitamine B-gehalte de kans op het krijgen van de leeftijdsgebonden maculaire degeneratie?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 11 studies over het homocysteïnegehalte met in totaal 1072 gevallen met leeftijdsgebonden maculaire degeneratie en 1202 gevallen zonder leeftijdsgebonden maculaire degeneratie en 3 studies over het foliumzuur- en vitamine B12-gehalte met in totaal 152 gevallen met leeftijdsgebonden maculaire degeneratie en 98 gevallen zonder leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het homocysteïnegehalte van mensen met leeftijdsgebonden maculaire degeneratie signficant 2.67 μmol/L [95% BI = 1.60-3.74, I2 = 92%, p< 0.00001] hoger was dan van mensen zonder leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

De onderzoekers vonden dat het vitamine B12-gehalte van mensen met leeftijdsgebonden maculaire degeneratie 64.16 pg/mL [95% BI = 19.32-109.00, I2 = 35%, p = 0.19] lager was dan van mensen zonder leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

De onderzoekers vonden dat het foliumzuurgehalte van mensen met de natte variant van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie 1.66 ng/mL [95% BI = 0.10-3.21] lager was dan van mensen zonder leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

De onderzoekers concludeerden dat een hoog homocysteïne- of een laag vitamine B12-gehalte de kans op het krijgen van de leeftijdsgebonden maculaire degeneratie verhoogde.

Oorspronkelijke titel:
Homocysteine and the risk of age-related macular degeneration: a systematic review and meta-analysis by Huang P, Wang F, [...], Sun X.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4508850/

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over het verlagen van het homocysteïnegehalte en het verhogen van het foliumzuur- en vitamine B12-gehalte.