Een voedingspatroon laag in verzadigd vet en omega-6 vetzuren biedt bescherming tegen hart- en vaatziekte en kanker


Onderzoeksvraag:
Hart- en vaatziekten (HVZ) en kanker zijn belangrijke doodsoorzaken in de meeste landen. Maar klinische en epidemiologische studies falen een duidelijke biologische verklaring te geven voor het effect van verschillende vetten in voeding op het risico van hart- en vaatziekten en kanker. Het doel van dit overzichtsartikel was daarom uit te vinden wat het effect is van omega-3 en omega-6 vetzureninname op het krijgen van hart- en vaatziekten en kanker.

Wat is de dagelijkse optimale omega-3 en omega-6 vetzureninname ter voorkoming van hart- en vaatziekten en kanker?

Studieopzet:
Dit is een beschrijvende overzichtsartikel.

Resultaten en conclusies:
Op grond van experimentele en epidemiologische studies concludeerden de onderzoekers dat een voedingspatroon laag in verzadigd vet en laag in omega-6 vetzuren de kans op het krijgen van zowel hart- en vaatziekte en kanker verlaagde. 4 En% of lager omega-6 vetzuren zou de optimale niveau zijn. 1 tot 2 En% is al voldoende om een tekort aan omega-6 vetzuren in het lichaam te voorkomen.

De hoge gemiddelde  inname van omega-6 vetzuren in de Westerse landen kan een verklaring zijn voor de aanhoudende hoge mate van hart- en vaatziekten en de verhoogde incidentie van bepaalde vormen van kanker, waaronder borstkanker.

De inname van omega-3 vetzuren moet minimal 3 gram per dag voor volwassenen zijn waarvan minimal 2 gram alfa-linoleenzuur.

Het Mediterrane dieet (arm aan verzadigd en omega-6 vetzuren, maar rijk aan plantaardige enkelvoudig onverzadigde vetzuren) lijkt de beste aanpak om het risico op het krijgen van zowel hart- en vaatziekten en kanker te verlagen, in het bijzonder borstkanker.

Oorspronkelijke titel:
New insights into the health effects of dietary saturated and omega-6 and omega-3 polyunsaturated fatty acids by de Lorgeril M and Salen P.

Link:

http://w14.biomedcentral.com/content/pdf/1741-7015-10-50.pdf

Extra informatie van El Mondo:
Omega-3 vetzuren zijn EPA, DHA en alfa-linoleenzuur en omega-6 vetzuren zijn linolzuur en arachidonzuur.
Lees meer over omega-3 vetzuren in de presentatie vetten.