Een voedingspatroon met veel vezels en zuivelproducten en minder geraffineerde granen, vlees en suikerrijke voedingsmiddelen en dranken verlaagt het lichaamsgewicht


Onderzoeksvraag:
De rol van macronutriënten, de inname van bepaalde voedingsmiddelen of voedingsgewoonten in de ontwikkeling van obesitas is niet duidelijk. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Welke voedingspatronen verlagen het lichaamsgewicht?

Studieopzet:
Het overzichtsartikel bevatte cohort studies van minimal 1 jaar follow-up, patiënt-controle studies en RCT’s van minimaal 6 maanden follow-up. De leeftijd was 18-70 jaar.


Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden waarschijnlijk bewijs dat een hoge inname van voedingsvezels en noten minder gewichtstoename voorspelde terwijl een hoge inname van vlees meer gewichtstoename voorspelde.


Suggestief bewijs werd gevonden voor een beschermende rol van volle granen, graanproducten, vezels en vetrijke zuivelproducten tegen gewichtstoename. Ook was er suggestief bewijs voor een beschermende rol van zowel vezel- en fruitinname tegen de toename van de buikomtrek.

Ook suggestief bewijs werd gevonden voor een hoge inname van geraffineerde granen, zoetigheden en desserts in het voorspellen van gewichtstoename en voor geraffineerde (wit) brood en een hoge energiedichtheid in het voorspellen van een grote toename van de buikomtrek.

De resultaten suggereerden dat de portiegrootte niet belangrijk was in het voorspellen van veranderingen in het lichaamsgewicht of de buikomtrek.

De onderzoekers concludeerden dat een voedingspatroon met veel vezels en zuivelproducten en minder geraffineerde granen, vlees en suikerrijke voedingsmiddelen en dranken geassocieerd was met minder gewichtstoename in prospectieve cohort studies.

Oorspronkelijke titel:
Dietary macronutrients and food consumption as determinants of long-term weight change in adult populations: a systematic literature review by Fogelholm M, Anderssen S, […], Lahti-Koski M.

Link:

http://www.foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/view/19103/23760

Extra informatie van El Mondo:
Mensen met overgewicht (BMI>25) worden aangeraden te kiezen voor producten met 20-30 En% vet, voor producten met maximaal 7 En% verzadigd vet, voor producten met 20-35 En% eiwit, voor producten met maximaal 25 En% eenvoudige suikers, voor producten die minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal leveren en voor producten met een laag GI-getal (GI-getal van 55 of lager).