Eendenborstfilet met balsamico-frambozensaus voor 4 personen

Eendenborstfilet met balsamico-frambozensaus voor 4 personen

Voedingswaarden:
Dit recept levert per persoon 541 kcal, 29 gram vet, 25 gram eiwit en 45 gram koolhydraten oftewel 49 En% vet, 18 En% eiwit en 33 En% koolhydraten. Dit recept bevat 18 En% verzadigd vet en 1.6 gram vezels per 100 kcal.
49 En% vet wil zeggen, dat 29 gram vet 49% bijdraagt aan het totale caloriegehalte van dit recept van 541 kcal.
18 En% (=spreekt uit als energieprocent) eiwit wil zeggen, dat 25 gram eiwit 18% bijdraagt aan het totale caloriegehalte van dit recept van 541 kcal. 1 gram eiwit en 1 gram koolhydraten leveren 4 kcal. 1 gram vet levert 9 kcal.
1.6 gram vezels per 100 kcal wil zeggen dat in dit recept van 541 kcal 8.7 gram vezels zit.

Het hoge vezelgehalte (hoger dan de norm van 1.3 gram vezels per 100 kcal) van deze maaltijd wordt veroorzaakt door de pastinaak. Welke producten uit de supermarkt minimaal 1.3 gram vezels per 100 kcal leveren, kunt u hier opzoeken.
Eet pastinaak voor vezels.

Het hoge vetgehalte (>35 En% vet) van deze maaltijd wordt veroorzaakt door de eendenborstfilets en roomboter.

Het hoge verzadigd vetgehalte (>10 En% verzadigd vet) van deze maaltijd wordt veroorzaakt door de eendenborstfilets en roomboter.
Eendenborstfilet met vel en roomboter zijn ongezonde producten. Een ongezond product is een product met meer dan 35 En% vet, waarvan meer dan 10 En% verzadigd vet, meer dan 0.3 gram zout per 100 kcal en minder dan 1.3 gram vezels per 100 kcal. Welke producten uit de supermarkt ongezond zijn, kunt u hier opzoeken.

Deze maaltijd levert 49 En% vet, waarvan 18 En% verzadigd vet en is daarom minder geschikt voor mensen met een hoog LDL-cholesterolgehalte. Mensen met een hoog LDL-cholesterolgehalte worden aangeraden te kiezen voor maaltijden met maximaal 30 En% vet waarvan maximaal 7 En% verzadigd vet. Een hoog LDL-cholesterolgehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.
Welke producten uit de supermarkt geschikt zijn voor mensen met een hoog LDL-cholesterolgehalte, kunt u hier opzoeken.

Deze maaltijd bevat veel vet (49 En% vet) en veel verzadigd vet (18 En% verzadigd vet), hetgeen betekent dat wanneer u deze maaltijd eet, u voor het hoge vet- en verzadigd vetgehalte moet corrigeren. U moet deze maaltijd combineren met een product met maximaal 21 En% vet en maximaal 2 En% verzadigd vet want:
49 + 21 = 70. 70/2 (2 producten) = 35 En% vet (richtlijn van een gezond(e) product/maaltijd).
18 + 2 = 20. 20/2 (2 producten) = 10 En% verzadigd vet (richtlijn van een gezond(e) product/maaltijd).

Deze maaltijd dekt dankzij de eendenborstfilets per persoon de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 van 0.5 dag.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is de (minimale) hoeveelheid die nodig is om het dagelijkse verlies van een bepaalde voedingsstof (bijvoorbeeld vitamine B12) in het menselijk lichaam te compenseren.
Eet eendenborstfilet voor vitamine B12.

Deze maaltijd levert 25 gram eiwit en is daarom beschikt voor topsporters. Om spiermassa op te bouwen worden topsporters aangeraden maaltijden te kiezen die 20-25 gram eiwitten leveren.

In combinatie met:
Dit recept in combinatie met 6 sneetjes volkorenbrood met zonnebloempitten en 100 gram blauwe bessen levert 30 gram vezels.
Eet volkorenbrood en (gedroogde) fruit voor de vezels.
25-30 gram vezels per dag verlaagt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, dikke darmkanker en overgewicht.
30 gram vezels komt overeen met producten die minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal leveren. Welke producten uit de supermarkt 1.5 gram vezels per 100 kcal leveren, kunt u hier opzoeken.

Bijzonderheden:
Deze maaltijd levert per pesoon 162.5 gram groenten en 100 gram roodvlees in de vorm van eendenborstfilet en is vezelrijk (≥1.5 gram vezels per 100 kcal).

Bereiding & Ingrediënten van eendenborstfilet met balsamico-frambozensaus voor 4 personen

Bereiding:

 1. Laat een pan goed heet worden. Leg vervolgens de eendenborstfilets met de huidzijde naar beneden in de hete pan. Laat de filets 5 minuten bakken op middelhoog vuur (zie foto’s beneden).
  Zet nu het vuur laag en draai de filets met de vleeszijde naar beneden in de pan. Laat de filets in hun eigen vet voor 5 tot 10 minuten bakken. Laat de filets na het bakken 15 minuten rusten zodat het vleessap kan herverdelen [U kunt eendenborstfilet gewoon in zijn eigen vet bakken. Dus er is geen bakolie voor nodig. Zie foto beneden].
 2. Schil de aardappelen en de pastinaak en verdeel de aardappelen in vieren en de pastinaak in grove stukken.
 3. Los een kippenbouillonblokje in heet water op, voeg een gedroogd cayennepepertje, een blaadje laurier, de aardappelen en de pastinaak toe en kook ze gaar. Giet af [Zorg dat de pastinaak en de aardappelen min of meer dezelfde grootte hebben. Anders is de ene eerder gaar dan de andere].
 4. Pureer de aardappelen en de pastinaak met melk tot een glad mengsel [Halfvolle melk bevat minder vet dan volle melk. Het vetgehalte van melk ligt wettelijk vast].
 5. Laat de boter in de pan bruin worden en roer hem door de puree. Breng vervolgens de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat [Er is gekozen voor kaliumzout omdat kaliumzout in tegenstelling tot natriumzout de bloeddruk verlaagt].
 6. Laat voor de saus poedersuiker karameliseren en blus af met rode wijn. Voeg vervolgens sojasaus, balsamico, stukje kaneel, schijfje gember, klein geplet knoflookteentje en 3 fijngesneden frambozen toe. Laat dit alles wat inkoken en zeef de saus [Is de saus te dik, voeg wat water toe. Is de saus te dun, voegt wat patentbloem of zetmeel toe].
 7. Snijd de sugar snaps in dunne reepjes en blancheer ze.
 8. Snijd de filets in plakjes en serveer deze op de aardappelpuree met rondom de sugar snaps. Bedruip het vlees vervolgens met de saus.

    Ingrediënten:

 • Aardappelen (500 gram, geschild)
 • Pastinaak (500 gram, geschild)
 • Eendenborstfilet (400 gram)
 • Roomboter (30 gram)
 • Halfvolle melk (125 ml)
 • Sugar snaps (150 gram)
 • 3 frambozen (13.5 gram)
 • Rode wijn (150 ml)
 • Sojasaus (10 ml)
 • 1 kippenbouillonblokje
 • 1 gedroogde cayennepepertje
 • 1 laurierblaadje
 • Een mespuntje nootmuskaat
 • 1 eetlepel balsamico
 • 1 stukje kaneel
 • 1 schijfje gember
 • 1 teentje knoflook
 • 2 theelepels poedersuiker
 • Peper en kaliumzout

Het braden van eendenborsttfilet in haar eigen vet:


 

Paginatype: 
Soort recept: