Flavonoïden hebben mogelijk positief effect op hart- en vaatziekten

 

Onderzoeksvraag:
Kunnen flavonoïden de kans op het krijgen van suikerziekte type 2 en hart- en vaatziekten verlagen?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte cohort studies en RCT’s van korte duur. 

Resultaten en conclusies:
Resultaten van zowel cohort studies als RCT’s van korte duur suggereerden dat anthocyanidinen uit bessen en flavan-3-olen uit groene thee en cacao het risico op het krijgen van suikerziekte type 2 en hart- en vaatziekten konden verlagen.

De meta-analyse van RCT’s toonden aan dat het bewijs voor een gunstig effect van groene thee op het LDL-cholesterol en een gunstig effect van flavan-3-ol-rijke cacao op de endotheelfunctie en de insulinegevoeligheid het sterkste.

De onderzoekers concludeerden dat anthocyanidinen uit bessen en flavan-3-olen uit groene thee en cacao mogelijk (omdat de RCT’s van korte duur waren) een positief effect op zowel suikerziekte type 2 als hart- en vaatziekten hadden. Meer langdurige RCT’s zijn nodig om dit positieve effect te bevestigen.

Oorspronkelijke titel:
Dietary flavonoids and the development of type 2 diabetes and cardiovascular diseases: review of recent findings by van Dam R, Naidoo, N and Landberg R.

Link:
http://journals.lww.com/co-lipidology/Abstract/2013/02000/Dietary_flavonoids_and_the_development_of_type_2.6.aspx

Extra informatie van El Mondo:
Om een causaal verband te kunnen vinden tussen anthocyanidinen uit bessen en flavan-3-olen flavan-3-olen uit groene thee en cacao en het verlaagde risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, moet een positief effect gevonden worden in langdurige RCT’s (RCT’s met als eindpunten het krijgen van een hartaanval, beroerte of een andere hart- of vaatziekte).

Anthocyanidinen en flavan-3-olen zijn flavonoïden. Lees hier meer over flavonoïden.

Lees hier meer over RCT’s, cohort studies en causaal verband.

Suikerziekte type 2 verhoogt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. De belangrijkste oorzaak van suikerziekte type 2 is overgewicht. Patiënten met suikerziekte type 2 hebben een verlaagde insulinegevoeligheid. Krachttraining kan de insulinegevoeligheid verhogen.