Flavonolen en flavonen verlagen borstkanker in postmenopausale vrouwen


Onderzoeksvraag:
Wetenschappelijke studies suggereren dat flavonoïden een chemopreventief effect op kanker hebben. Toch levert het aantal epidemiologische studies, waarin gekeken wordt naar het effect van flavonoïden op het krijgen van borstkanker tegenstrijdige resultaten op. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt het eten van flavonoïden de kans op het krijgen van borstkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 6 prospectieve cohort studies en 6 patiënt-controle studies. De studies leverden samen 9513 gevallen van borstkanker en 181906 gevallen zonder borstkanker.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden in 6 studies dat vrouwen die veel flavonolen aten, liepen significant 12% [95% BI = 0.80-0.98] minder kans op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die weinig flavonolen aten. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden in 4 studies dat vrouwen die veel flavonen aten, liepen significant 17% [95% BI = 0.76-0.91] minder kans op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die weinig flavonen aten.

De onderzoekers vonden in 6 studies dat vrouwen die veel flavan-3-olen aten, liepen niet-significant 7% [95% BI = 0.84-1.02] minder kans op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die weinig flavan-3-olen aten. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid. Niet-significant wil praktisch zeggen, er is een trend maar geen verband.

De onderzoekers vonden in 4 studies dat vrouwen die veel flavanonen aten, liepen niet-significant 5% [95% BI = 0.88-1.03] minder kans op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die weinig flavanonen aten.

De onderzoekers vonden in 3 studies dat vrouwen die veel anthocyaninen aten, liepen niet-significant 3% [95% BI = 0.87-1.08] minder kans op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die weinig anthocyaninen aten. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid maar wel een trend.

De onderzoekers vonden in 5 studies dat vrouwen die veel (totaal) flavonoïden aten, liepen niet-significant 2% [95% BI = 0.86-1.12] minder kans op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die weinig (totaal) flavonoïden aten.

In de subgroep-analyses (om extra informatie te krijgen) vonden de onderzoekers een significant verband tussen het eten van flavonolen, flavonen of flavan-3-olen en het verlaagde risico op het krijgen van borstkanker in postmenopausale vrouwen maar niet in premenopausale vrouwen.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van flavonolen en flavonen de kans op het krijgen van borstkanker, met name in postmenopausale (na de menopauze) vrouwen verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Flavonoids, Flavonoid Subclasses and Breast Cancer Risk: A Meta-Analysis of Epidemiologic Studies by Chang H, Xie Q, […], Mi M

Link:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0054318

Extra informatie van El Mondo:
De belangrijkste bronnen van flavonolen en flavonen zijn thee, wijn en uien. Lees hier meer over flavonoïden.