Foliumzuur tijdens de zwangerschap verlaagt mogelijk aangeboren hartafwijkingen

Onderzoeksvraag:
Epidemiologische studies lieten tegenstrijdige resultaten zien met betrekking tot de relatie tussen het foliumzuurgehalte van de moeder en het risico op het krijgen van aangeboren hartafwijkingen. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt het slikken van foliumzuur tijdens de zwangerschap de kans op het krijgen van aangeboren hartafwijkingen?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 1 RCT, 1 cohort en 16 patiënt-controle studies met in totaal 18500 gevallen met aangeboren hartafwijkingen.

Er was geen sprake van publicatie bias.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het slikken van foliumzuur tijdens de zwangerschap de kans op het krijgen van aangeboren hartafwijkingen significant met 22% [RR = 0.78, 95% BI = 0.69-0.89, I2 = 31.9%] verlaagde.

De onderzoekers concludeerden dat het het slikken van foliumzuur tijdens de zwangerschap de kans op het krijgen van aangeboren hartafwijkingen mogelijk verlaagde. Mogelijk omdat dit overzichtsartikel alleen maar patiënt-controle studies bevatte.

Oorspronkelijke titel:
Maternal folic acid supplementation and the risk of congenital heart defects in offspring: a meta-analysis of epidemiological observational studies by Feng Y, Wang S, […], Mo X.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4330542/

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over zwangerschap en foliumzuur.
Hoeveel kg een vrouw tijdens de zwangerschap mag aankomen, kunt u hier opzoeken.

 

Voedingsadvies: