Fyto-oestrogenensupplementen verlagen opvliegers

Onderzoeksvraag:
Verlicht het slikken van fyto-oestrogenen de menopauze symptomen?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 15 RCT’s. De gemiddelde leeftijd van de suppletiegroep varieerde tussen 49 en 58.3 jaar en van de placebo-groep tussen 48 tot 60.1 jaar. Het aantal deelnemers per studie varieerde tussen 30 en 252. De duur van de studie varieerde tussen 3 en 12 maanden.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden in 10 RCT’s dat het slikken van fyto-oestrogenen de kans op het krijgen van opvliegers significant met 11% [p < 0.005] en zonder bijwerkingen [p = 0.175] verlaagde.

Echter, de onderzoekers vonden dat het slikken van fyto-oestrogenen de menopauze symptomen (uitgedrukt in de Kupperman Menopauze Index) in het algemeen niet significant verlichtte.

De onderzoekers concludeerden dat het slikken van fyto-oestrogenen het krijgen van opvliegers zonder bijwerkingen verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Efficacy of phytoestrogens for menopausal symptoms: a meta-analysis and systematic review by Chen MN, Lin CC and Liu CF.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25263312

Extra informatie van El Mondo:
Fyto-oestrogenen zijn een groep stoffen die planten aanmaken (phytos betekent plant in het Grieks) en die net als het vrouwelijk hormoon oestrogeen affiniteit hebben voor de oestrogeenreceptor. Er zijn 3 soorten fyto-oestrogenen:

  1. isoflavonen
  2. coumestanen
  3. lignanen

Vind hier meer studies over isoflavonen. Welke producten veel isoflavonen bevatten, kunt u hier vinden.

De menopauze symptomen kunnen gemeten worden aan de hand van de Hamilton Anxiety test en de Kupperman Menopauze Index.
De Hamilton Anxiety test meet de klachten zoals nervositeit, geïrriteerdheid, slaapproblemen en neerslachtige buien.
De Kupperman Menopauze Index evalueert de neurovegetatieve symptomen zoals opvliegers, zweten, hoofdpijn en hartkloppingen tijdens de menopauze.