Groene thee verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte


Onderzoeksvraag:
Hoewel eerdere literatuur laat zien dat een regelmatige consumptie van groene thee de bloeddruk verbetert, zijn de aanwijzingen uit wetenschappelijke studies niet consistent. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt het drinken van groene thee de bloeddruk en het cholesterolgehalte?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 13 RCT’s.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het drinken van groene thee de systolische bloeddruk (bovendruk) significant met 2.08 mmHg [95 % BI = -3.06 tot -1.05] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat het drinken van groene thee de diastolische bloeddruk (onderdruk) significant met 1.71 mmHg [95 % BI = -2.86 tot -0.56] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat het drinken van groene thee het totale cholesterolgehalte significant met 0.15 mmol/L [95 % BI = -0.27 tot -0.02] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat het drinken van groene thee het LDL-cholesterolgehalte (het slechte cholesterol) significant met 0.16 mmol/L [95 % BI = -0.22 tot -0.09] verlaagde.

De onderzoekers vonden in de subgroepenanalyses (om meer informatie te krijgen) een grotere verlaging van de systolische en diastolische bloeddruk in deelnemers met een gemiddelde baseline systolische bloeddruk van ≥ 130 mmHg en in studies waarbij groene thee als extract werd gegeven.

De onderzoekers concludeerden dat het drinken van groene thee (met name als extract oftewel groene thee catecinen) de bloeddruk en het cholesterolgehalte (met name bij mensen met een verhoogde bloeddruk) verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Green tea catechins and blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials by Khalesi S, Sun J, […], Khosravi-Boroujeni H.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24861099

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over het drinken van groene thee.