Groene thee verlaagt maagkanker bij vrouwen


Onderzoeksvraag:
Talrijke in- vitro en dierenstudies hebben aangetoond dat het drinken van groene thee een beschermend effect tegen kanker heeft. Echter, de resultaten van epidemiologische studies zijn tegenstrijdig en daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt het drinken van groene thee het risico op het krijgen van maagkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 3 patiënt-controle studies, 8 cohort studies.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden geen preventief effect van het drinken van groene thee voor maagkanker.

Maar de hazard ratio gevonden in 6 cohort studies bij vrouwen die 5 kopjes groene thee of meer per dag dronken, was 0.79 [95% BI = 0.65-0.96]. Anders gezegd, vrouwen die 5 kopjes groene thee of meer per dag dronken, liepen significant 21% minder kans op het krijgen van maagkanker dan vrouwen die geen groene thee dronken.
Patiënt-controle studies toonden ook consistent een zwakke inverse associatie tussen het drinken van groene thee en het risico op het krijgen van maagkanker bij vrouwen.

De onderzoekers concludeerden dat het drinken van 5 kopjes groene thee of meer per dag het risico op het krijgen van maagkanker bij vrouwen deed afnemen. Echter, het epidemiologische bewijs is nog steeds onvoldoende om enige associatie bij mannen aan te kunnen tonen.

Oorspronkelijke titel:
Green Tea Consumption and Gastric Cancer Risk: An Evaluation Based on a Systematic Review of Epidemiologic Evidence Among the Japanese Population by Sasazuki S, Tamakoshi A, […], Tsugane S.

Link:
http://jjco.oxfordjournals.org/content/42/4/335.short

Extra informatie van El Mondo:
Het beschermende effect van groene thee tegen maagkanker bij vrouwen is gevonden in een overzichtsartikel van cohort studies. Maar een overzichtsartikel van cohort studies kan geen causaal verband tussen groene thee en maagkanker aantonen. Een overzichtsartikel van cohort studies kan alleen antwoord op de vraag: ”Moet ik mijn voedingspatroon aanpassen?” geven.
Echter het kan geen antwoord op de vraag :”Is het slikken van groene theesupplementen tegen maagkanker zinvol?”geven. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet een beschermend effect gevonden worden in een overzichtsartikel van RCT’s. Alleen RCT’s kunnen een causaal verband aantonen en bij het slikken van voedingssupplementen moet een causaal verband aanwezig zijn.