Groenten en fruit verlagen alvleesklierziekten


Onderzoeksvraag:
Alvleesklierziekten drukken een zware stempel op de gezondheidszorgsystemen wereldwijd. Echter, er is gebrek aan overeenstemming over welke factoren het risico op het krijgen van alvleesklierziekten verhogen dan wel verlagen. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Wat zijn de risicofactoren van alvleesklierziekten?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 51 populatie-gebaseerde studies (prospectieve cohort studies) met meer dan 3 miljoen deelnemers, waarvan meer dan 11 duizend patiënten met een alvleesklierziekte.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het tabaksgebruik de kans op het krijgen van alvleesklierziekten significant met 87% [RR = 1.87, 95% BI = 1.54-2.27] verhoogde.

De onderzoekers vonden dat overgewicht de kans op het krijgen van alvleesklierziekten significant met 48% [RR = 1.48, 95% BI = 1.15-1.92] verhoogde.

De onderzoekers vonden dat een overmatig alcoholgebruik de kans op het krijgen van alvleesklierziekten significant met 37% [RR = 1.37, 95% BI = 1.19-1.58] verhoogde.

De onderzoekers vonden dat zowel het tabaksgebruik als een overmatig alcoholgebruik een groter effect hadden op acute/chronische pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) dan op alvleesklierkanker.

De onderzoekers vonden dat het eten van groenten, de kans op het krijgen van alvleesklierziekten significant met 29% [RR = 0.71, 95% BI = 0.57-0.88] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat het eten van fruit, de kans op het krijgen van alvleesklierziekten significant met 27% [RR = 0.73, 95% BI = 0.60-0.90] verlaagde.

De onderzoekers concludeerden dat het tabaksgebruik, een overmatig alcoholgebruik en het hebben van overgewicht de kans op het krijgen van alvleesklierziekten verhoogde terwijl het eten van groenten en fruit de kans op het krijgen van alvleesklierziekten juist verlaagde. Preventiestrategieën voor acute pancreatitis, chronische pancreatitis en alvleesklierkanker moeten deze factoren in het achterhoofd houden.

Oorspronkelijke titel:
Factors That Affect Risk for Pancreatic Disease in the General Population: a Systematic Review and Meta-analysis of Prospective Cohort Studies by Alsamarrai A, Das SLM, […], Petro MS.

Link:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1542356514001839

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over alcoholconsumptie, overgewicht en de groente- en fruitconsumptie.