Groenten en fruit verlagen de kans op chronische ziekten

Onderzoeksvraag:
Groenten en fruit zorgen voor een aanzienlijk aandeel van de dagelijkse voeding, omdat ze belangrijke voedingsstoffen, voedingsvezels en fytochemicaliën (carotenoïden en flavonoïden) leveren. Het is echter onzeker of het risico op het krijgen van bepaalde chronische ziekten kan worden verminderd door de verhoogde consumptie van groenten of fruit door het grote publiek en wat de kracht van het bewijs moet worden toegewezen aan zo’n dergelijke associatie. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd om uit te vinden wat het bewijs van het eten van groenten en fruit op het krijgen van bepaalde chronische ziekten zijn.

Verlagen het eten van groenten en fruit de kans op het krijgen van bepaalde chronische ziekten?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel was een beschrijvend overzichtsartikel. In een beschrijvend overzichtsartikel kan het gevonden risico niet in een getal uitgedrukt worden. Dat kan alleen in een meta-analyse.

Resultaten en conclusies:
Er was overtuigend bewijs dat een verhoging van de consumptie van groenten en fruit het risico op hypertensie (hoge bloeddruk), hart- en vaatziekten en beroerte verlaagde. Hypertensie is een belangrijk risicofactor voor hart- en vaatziekten en beroerte.

Er was waarschijnlijk bewijs dat de consumptie van groenten en fruit het totale risico op kanker verlaagde. Het bewijs werd niet individueel veroordeeld voor de verschillende kankersoorten, omdat dit buiten het bestek van dit onderzoek lag.

Er was ook waarschijnlijk bewijs dat de consumptie van groenten en fruit de kans op het krijgen van dementie en overgewicht verlaagde. Overgewicht is het belangrijkste risicofactor van suikerziekte type 2.

Verder was er ook waarschijnlijk bewijs dat de consumptie van groenten en fruit het risico op het krijgen van bepaalde oogziekten, reuma, osteoporose, longziekten (astma en COPD) verlaagde.

Er was echter onvoldoende bewijs dat de consumptie van groenten en fruit het risico op het krijgen van chronische Irritable Bowel Disease (IBD), glaucoom, en diabetische retinopathie verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Critical review: vegetables and fruit in the prevention of chronic diseases by Boeing H, Bechthold A, […], Watzl B.

Link:
http://www.springerlink.com/content/v0531u102827k168/fulltext.pdf?MUD=MPhttp://www.springerlink.com/content/v0531u102827k168/fulltext.pdf?MUD=MP

Extra informatie van El Mondo:
Er wordt aanbevolen dagelijks 200-300 gram groenten en 2-5 stuks fruit te eten. Een goeie manier om meer groenten en fruit te eten is te kiezen voor maaltijden met minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal. Groenten en fruit namelijk vezelrijk.