Groenten & fruit verlagen niet alvleesklierkanker

Onderzoeksvraag:
Verlaagt het eten van groenten en fruit de kans op het krijgen van alvleesklierkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 14 prospectieve cohort studies met een follow-up duur van 7-20 jaar, met 862584 deelnemers, waarvan 2212 deelnemers die alvleesklierkanker kregen.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat per stijging van 100 gram groenten en fruit per dag, de kans op het krijgen van alvleesklierkanker niet-significant met 1% [pooled multivariate relative risk was 1.01, 95% BI = 0.99-1.03] deed toenemen.

De onderzoekers vonden dat het eten van fruit de kans op het krijgen van alvleesklierkanker niet-significant met 1% [pooled multivariate relative risk was 1.01, 95% BI = 0.99-1.03] deed toenemen.

De onderzoekers vonden dat het eten van groenten de kans op het krijgen van alvleesklierkanker niet-significant met 2% [pooled multivariate relative risk was 1.02, 95% BI = 0.99-1.06] deed toenemen.

De associaties waren vergelijkbaar voor mannen en vrouwen afzonderlijk en tussen de studies.

De onderzoekers concludeerden dat er geen verband bestond tussen het eten van groenten en fruit en de verlaagde kans op het krijgen van alvleesklierkanker.

Oorspronkelijke titel:
Intake of Fruits and Vegetables and Risk of Pancreatic Cancer in a Pooled Analysis of 14 Cohort Studies by Koushik A, Spiegelman D, […], Smith-Warner SA. 

Link:
http://aje.oxfordjournals.org/content/176/5/373.short

Extra informatie van El Mondo:
Pancreaskanker oftewel alvleesklierkanker is een zeldzame kanker, die vaak pas gediagnosticeerd wordt bij mensen boven 70 jaar. Het probleem is dat alvleesklierkanker vaak laattijdig opgespoord wordt.
Risicofactoren van alvleesklierkanker zijn roken, erfelijkheid, het alcoholgebruik en een voeding die rijk is aan dierlijke vetten.