Het eten van carotenoïden verlaagt ALS


Onderzoeksvraag:
Verlaagt het eten van carotenoïden de kans op het krijgen van ALS?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 5 prospectieve cohort studies met 1100910 deelnemers (562942 mannen en 537968 vrouwen), waarvan 1153 personen die overleden waren aan ALS.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat de inname van carotenoïden in de hoogste groep vergeleken met de laagste groep, het risico op het krijgen van ALS significant met 25% [pooled, multivariate-adjusted RR for the highest to the lowest quintile = 0.75, 95% BI = 0.61-0.91, P voor trend = 0.004] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat de inname van beta-caroteen in de hoogste groep vergeleken met de laagste groep, het risico op het krijgen van ALS niet-significant met 15% [pooled, multivariate-adjusted RR for the highest to the lowest quintile = 0.85. 95% BI = 0.64-1.13, P voor trend = 0.03] verlaagde. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat de inname van luteïne in de hoogste groep vergeleken met de laagste groep, het risico op het krijgen van ALS significant met 21% [pooled, multivariate-adjusted RR for the highest to the lowest quintile = 0.79. 95% BI = 0.64-0.96, P voor trend = 0.01] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat lycopeen, beta-cryptoxanthine en vitamine C het risico op het krijgen van ALS niet verlaagden.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van  veel carotenoïden, met name beta-caroteen en luteïne de kans op het krijgen van ALS verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Intakes of vitamin C and carotenoids and risk of amyotrophic lateral sclerosis: Pooled results from 5 cohort studies by Fitzgerald KC, O'Reilly EJ, […], Ascherio A.

Link:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.23820/abstract?deniedAccessCustomisedMessage=&userIsAuthenticated=false

Extra informatie van El Mondo:
Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) komt uit het Grieks: A (betekent geen), myo (verwijst naar spieren), trofie (betekent voeding). ALS is dus een spierziekte, waarbij de spieren geen of onvoldoende voeding oftewel zenuwimpulsen krijgen.
De exacte oorzaak van de ziekte ALS is nog niet bekend.

Beta-caroteen en luteïne zijn carotenoïden. Lees hier meer over carotenoïden. Het gehalte van carotenoïden, beta-caroteen en luteïne van een product kan in de NEVO-tabel opgezocht worden.