Het eten van foliumzuur verlaagt zowel slokdarmkanker als alvleesklierkanker


Onderzoeksvraag:
Er is tegenstrijdig bewijs over de associatie tussen de inname van foliumzuur en het risico op het krijgen van de bovenste maagdarmkanaal-kanker. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt foliumzuurinname via voeding de kans op het  krijgen van kanker aan het maagdarmkanaal?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte patiënt-controle en cohort studies.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden in 9 retrospectieve studies, dat het eten van foliumzuur de kans op het krijgen van slokdarmkanker significant met 41% [OR = 0.59, 95% BI = 0.51-0.69] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden in 16 studies dat het eten van foliumzuur de kans op het krijgen van maagkanker niet-significant met 6% [OR = 0.94, 95% BI = 0.78-1.14] verlaagde. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden in 8 studies dat het eten van foliumzuur de kans op het krijgen van alvleesklierkanker significant met 34% [OR = 0.66, 95% BI = 0.49-0.89] verlaagde. Significant wil zegen, er kan met 95% betrouwbaarheid gezegd worden dat het eten van foliumzuur de kans op het krijgen van alvleesklierkanker met 34% verlaagde.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van foliumzuur de kans op het krijgen van zowel slokdarmkanker als alvleesklierkanker verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Folate intake and the risk of upper gastrointestinal cancers: A systematic review and meta-analysis by Tio M, Andrici J, […], Eslick GD.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Folate+intake+and+the+risk+of+upper+gastrointestinal+cancers%3A+A+systematic+review+and+meta-analysis

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over foliumzuur.
Deze maaltijd levert 185 microgram foliumzuur.