Het eten van soja verlaagt baarmoederkanker

Onderzoeksvraag:
Epidemiologische studies naar het effect van soja-inname en het risico op het krijgen van endometriumkanker (baarmoederkanker) lieten tegenstrijdige resultaten zien. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt het eten van soja de kans op het krijgen van baarmoederkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 8 patiënt-controle studies en 2 prospectieve cohort studies.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het eten van soja-(producten) de kans op het krijgen van baarmoederkanker significant met 19% [95% BI = 0.72-0.91] verlaagde.

De onderzoekers vonden in de subgroepenanalyses dat het eten van ongefermenteerde sojaproducten de kans op het krijgen van baarmoederkanker significant met 19% [95% BI = 0.67-0.97] verlaagde.

De onderzoekers vonden in de subgroepenanalyses dat het eten van soja-(producten) de kans op het krijgen van baarmoederkanker onder postmenopauzale vrouwen significant met 24% [95% BI = 0.61-0.95] verlaagde.

De onderzoekers vonden in de subgroepenanalyses dat het eten van soja-(producten) de kans op het krijgen van baarmoederkanker onder Aziaten significant met 21% [95% BI = 0.66-0.95] verlaagde.

De onderzoekers vonden in de subgroepenanalyses dat het eten van soja-(producten) de kans op het krijgen van baarmoederkanker onder niet-Aziaten significant met 17% [95% BI = 0.71-0.96] verlaagde.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van sojaproducten (met name ongefermenteerde sojaproducten) de kans op het krijgen van baarmoederkanker verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Soy Intake Is Associated With Lower Endometrial Cancer Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies by Zhang GQ, Chen JL, [...], Zhao Y.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26683956

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over kanker en het eten van sojaproducten.

Ongefermenteerde sojaproducten zijn sojamelk, sojayoghurt, taugé en tofu.
Gefermenteerde sojaproducten zijn tempeh, miso en sojasaus.

Deze maaltijden bevatten veel sojaproducten.

Voedingsadvies: