Het eten van veel vitamine C en beta-carteen verlaagt dikke darm adenoom


Onderzoeksvraag:
Verlaagt het eten van vitamines de kans op het krijgen van dikke darm adenoom?  

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 13 observationele studies met 3832 mensen met dikke darm adenoom.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het eten van veel vitamine C vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van dikke darm adenoom significant met 22% [95% BI = 0.62-0.98] verlaagde. Het verlaagde risico veranderde niet door het BMI, het rookgedrag en de energie-inname.

De onderzoekers vonden dat het eten van veel beta-caroteen vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van dikke darm adenoom ook significant verlaagde. Maar het verlaagde risico werd niet gevonden voor het eten van veel vitamine A [gepoolde RR = 0.87, 95% BI = 0.67-1.14] en vitamine E [gepoolde RR = 87, 95% BI = 0.69-1.10].

De onderzoekers concludeerden dat het eten van veel vitamine C en beta-carteen de kans op het krijgen van dikke darm adenoom verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Dietary intake of vitamins A, C, and E and the risk of colorectal adenoma: a meta-analysis of observational studies by Xu X, Yu E, [...], Fu C.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24064545

Extra informatie van El Mondo:
Een goede manier om dagelijks veel vitamine C en beta-caroteen binnen te krijgen, is via 200-300 gram groenten, met name paprika en donkergroene bladgroenten (spinazie) en 2-5 stuks fruit, met name felgekeurde fruit per dag.
Vind hier meer studies over vitamine C and beta-caroteen.

Dat het eten van veel vitamine C en beta-carteen de kans op het krijgen van dikke darm adenoom verlaagt, wil dus niet zeggen het nu gerechtvaardigd is om vitamine C- en beta-caroteen-supplementen te gaan slikken in de strijd tegen dikke darm adenoom. Een voeding met veel vitamine C en beta-caroteen is zeker niet hetzelfde als het slikken van vitamine C- en beta-caroteensupplementen. U kunt dit vergelijken met het volgende voorbeeld: een aap is een dier maar niet elke dier is een aap!