Hoge bloedconcentraties van carotenoïden verlagen borstkanker


Onderzoeksvraag:
Meetfouten in de voedingsassessment van groente en fruit kunnen de associaties met het risico op het krijgen borstkanker verzwakken en zouden de zwakke associaties waargenomen in epidemiologische studies kunnen verklaren. Carotenoïdenconcentraties in het bloed zijn biomerkers van groente en fruit, echter geen systematisch literatuuronderzoek is voorhanden naar de relatie tussen de concentraties van carotenoïden in het bloed en het risico op het krijgen van borstkanker. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt een hoge carotenoïdenconcentratie in het bloed de kans op het krijgen van borstkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte relevante studies tot en met 31 augustus 2011. De random-effects modellen werden gebruikt het risico weer te geven.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat de consumptie van 5000 microgram beta-caroteen per dag de kans op het krijgen van borstkanker significant met 5% [summary RR = 0.95, 95% BI = 0.91-0.99, n=10] verlaagde.

The summary RR voor de bloedconcentratie van carotenoïden was 0.78 [95% BI = 0.61-0.99, n=7] per 100 μg/dL. Dit wil zeggen, mensen met een bloedconcentratie van 100 μg carotenoïden per dL bloed liepen significant 22% minder kans op het krijgen van borstkanker. Significant wil zeggen, er is een verband.

The summary RR voor de bloedconcentratie van beta-caroteen was 0.74 [95% BI = 0.57-0.97, n=13] per 50 μg/dL.
The summary RR voor de bloedconcentratie van alfa-caroteen was 0.82 [95% BI = 0.73-0.92, n=12] per 10 μg/dL.
The summary RR voor de bloedconcentratie van luteïne was 0.68 [95% BI = 0.52-0.89, n=6] per 25 μg/dL.

De onderzoekers concludeerden dat de bloedconcentraties van carotenoïden sterker geassocieerd waren met een verminderde risico op het krijgen van borstkanker dan carotenoïdeninname, verkregen via het invullen van de vragenlijsten.
Dit overzichtsartikel suggereerde dat het gebruik van bepaalde biomerkers inconsistente en zwakke associaties tussen inname via voeding en het risico op het krijgen van borstkanker kunnen verduidelijken.

Oorspronkelijke titel:
Dietary compared with blood concentrations of carotenoids and breast cancer risk: a systematic review and meta-analysis of prospective studies by Aune D, Chan DSM, […], Norat T.

Link:
http://ajcn.nutrition.org/content/96/2/356.short

Extra informatie van El Mondo:
Lees meer over carotenoïden in de presentatie carotenoïden.