Koffie verlaagt de kans op suikerziekte type 2


Onderzoeksvraag:
Suikerziekte type 2 gaat gepaard met een hoge mate van morbiditeit en vroegtijdige sterfte. Verschillende potentiële effecten op de gezondheid door het drinken van koffie zijn uitgebreid bestudeerd, maar de gegevens over de koffie consumptie en het risico op diabetes mellitus type 2 (suikerziekte type 2) zijn pas recentelijk gepubliceerd. Het doel van dit overzichtsartikel was daarom uit te vinden of er een relatie bestaat tussen het drinken van koffie en de ontwikkeling van suikerziekte type 2.

Verlaagt het drinken van koffie de kans op het krijgen suikerziekte type 2?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 13 cohort studies en 1247387 deelnemers waarvan 9473 patiënten met suikerziekte type 2.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat mensen die 4-6 kopjes en meer dan 6-7 kopjes koffie per dag dronken, een verlaagde risico hadden op het krijgen van suikerziekte type 2 dan mensen die minder dan 2 kopjes koffie per dag dronken.

Voordeel van gefilterde koffie over pot gekookte, cafeïnevrije koffie over cafeïnehoudende koffie en sterker inverse correlatie in de leeftijdsgroep jonger dan 60 jaar werden ook gevonden.

De onderzoekers concludeerden dat het drinken van koffie (4-6 kopjes en meer dan 6-7 kopjes koffie per dag) de kans op het krijgen van suikertype 2 verlaagde. Echter, op basis van dit overzichtsartikel, kan het verhogen van de consumptie van koffie om de publieke gezondheid te verbeteren niet worden aanbevolen.

Oorspronkelijke titel:
Coffee to Reduce Risk of Type 2 Diabetes? : A Systematic Review by Arti M, Prasad M and Monali S.


Link:
http://www.ingentaconnect.com/content/ben/cdr/2012/00000008/00000003/art00002

Extra informatie van El Mondo:
Het overzichtsartikel van cohort studies kan een causaal verband niet weergeven maar beantwoorden wel de vraag: “Moet het voedingspatroon veranderd worden of niet?”.
Lees meer over de cohort studie in de presentatie studieopzet.