Kruisbloemige groenten verlagen mogelijk eierstokkanker

Onderzoeksvraag:
Epidemiologische onderzoeken naar het verband tussen het eten van kruisbloemige groenten en het risico op het krijgen van eierstokkanker hebben inconsistente resultaten opgeleverd en daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt het eten van kruisbloemige groenten de kans op het krijgen van eierstokkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 4 cohort en 4 patiënt-controle studies met in totaal 304432 deelnemers waarvan 3301 mensen met eierstokkanker.
Er was geen publicatie bias.  

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het eten van kruisbloemige groenten de kans op het krijgen van eierstokkanker significant met 11% [gepoolde RR = 0.89, 95% BI = 0.81-0.99, I2 = 9.7%] verlaagde.

De onderzoekers vonden in cohort studies dat het eten van kruisbloemige groenten de kans op het krijgen van eierstokkanker niet significant met 8% [RR = 0.92, 95% BI = 0.80-1.07] verlaagde. Niet significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat het eten van broccoli de kans op het krijgen van eierstokkanker niet significant met 22% [RR = 0.78, 95% BI = 0.58-1.06] verlaagde. Niet significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van kruisbloemige groenten de kans op het krijgen van eierstokkanker mogelijk verlaagde. Mogelijk omdat het verlaagde risico niet significant was in cohort studies.

Oorspronkelijke titel:
Intake of cruciferous vegetables is associated with reduced risk of ovarian cancer: a meta-analysis by Hu J, Hu Y, [...], Zheng S.

Link:
http://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/24/1/101.pdf

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over kanker en kruisbloemige groenten. De conclusie gevonden in cohort studies weegt nu eenmaal zwaarder dan de conclusie gevonden in zowel cohort als patiënt-controle studies.

Deze maaltijd leveren minimaal 200 gram kruisbloemige groenten. Kruisbloemige groenten zijn spruitjes, broccoli en verschillende koolsoorten.

 

Voedingsadvies: