Leverpatiënten moeten geen antioxidanten-supplementen slikken!

 

Onderzoeksvraag:
Verschillende leverziekten worden in verband gebracht met oxidatieve stress. Daarom worden antioxidanten voorgesteld als potentiële therapeutische middelen bij verschillende leverziekten. Echter, het bewijs ter ondersteuning van deze suggestie is dubbelzinnig. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Hebben leverpatiënten baat bij het slikken van antioxidanten?

Studieopzet:
Een meta-analyse van 20 gerandomiseerde, placebogecontroleerde, dubbelblinde humane studies (RCT’s) met 1225 proefpersonen. Van deze 20 studies zijn er 3 studies over beta-caroteen-supplementen, 2 over vitamine A-supplementen, 9 over vitamine C-supplementen, 15 over vitamine E-supplementen en 8 over selenium-supplementen.  

De meeste studies hadden een hoog risico op bias en toonden heterogeniteit.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het slikken van antioxidanten het risico dood te gaan aan een leverziekte niet-significant met 11% verlaagde. Het relatieve risico (RR) was 0.89 [95% BI = 0.39-2.05]. Niet -significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat antioxidanten-supplementen de activiteit van het leverenzym gamma glutamyl transpeptidase significant verhoogde [MD 24.21 IU/L, 95% BI = 6.67-41.75].

De onderzoekers concludeerden dat het niet wetenschappelijk bewezen was, dat leverpatiënten baat hadden bij het slikken van antioxidanten maar dat het slikken van antioxidanten-supplementen de productie van de leverenzymen verhoogde.

Oorspronkelijke titel:
Meta-analysis: antioxidant supplements for liver diseases – the Cochrane Hepato-Biliary Group by Bjelakovic G, Gluud Ll, […], Gluud C.

Link:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2036.2010.04371.x/full

Extra informatie van El Mondo:
Er komen steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het slikken van antioxidanten geen voordelen voor het lichaam oplevert, in veel gevallen levert het zelfs nadelen voor het lichaam op. Daarom raden voedingsdeskundigen aan om antioxidanten niet uit voedingssupplementen maar uit voeding te halen.

Slik pas voedingssupplementen wanneer de claim goedgekeurd is door de EFSA of wanneer een positief effect wordt gevonden in een overzichtsartikel van RCT's.