Luteïne en zeaxanthine via voeding verlagen gevorderde AMD


Onderzoeksvraag:
Er wordt verondersteld dat luteïne en zeaxanthine de incidentie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) verminderen, maar de bevindingen zijn inconsistent. Daarom werden een systematische literatuuronderzoek en een meta-analyse uitgevoerd naar de relatie tussen de inname van luteïne en zeaxanthine en het risico op het krijgen van AMD.

Verlaagt de inname van luteïne en zeaxanthine het risico op het krijgen van AMD?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 6 cohort studies met
0.12 miljoen deelnemers, waarvan 2477 mensen met AMD. De studiegrootte varieerde tussen 1709 en 71494 deelnemers. 
De studieduur varieerde tussen 5 en18 jaar.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat mensen die veel luteïne en zeaxanthine aten niet-significant 4% [RR =0.96, 95 % BI = 0.78-1.17] minder kans liepen op het krijgen van ADM dan mensen die weinig luteïne en zeaxanthine aten. Niet-significant wil zeggen dat het niet met 95% betrouwbaarheid gezegd kan worden dat het verlaagde risico van 4% toe te schrijven was aan het eten van luteïne en zeaxanthine.

De onderzoekers vonden dat mensen die veel luteïne en zeaxanthine aten significant 26% [RR = 0.74, 95 % BI = 0.57-0.97] minder kans liepen op het krijgen van gevorderde AMD dan mensen die weinig luteïne en zeaxanthine aten. Significant wil zeggen dat het met 95% betrouwbaarheid gezegd kan worden dat het verlaagde risico van 26% toe te schrijven was aan het eten van luteïne en zeaxanthine.

De onderzoekers vonden dat mensen die veel luteïne en zeaxanthine aten significant 38% [RR = 0.68, 95 % BI = 0.51-0.92] minder kans liepen op het krijgen van neovasculaire AMD dan mensen die weinig luteïne en zeaxanthine aten. Significant wil zeggen er is een relatie.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van luteïne en zeaxanthine bescherming bood tegen het krijgen van gevorderde AMD maar niet tegen het krijgen van AMD.

Oorspronkelijke titel:
Lutein and zeaxanthin intake and the risk of age-related macular degeneration: a systematic review and meta-analysis by Le M, Hong-Liang D, […], Xiao-Ming L.

Link:

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8479176

Extra informatie van El Mondo:
Luteïne en zeaxanthine zijn carotenoïden. Lees meer over carotenoïden in de presentatie carotenoïden.


Het gehalte aan luteïne en zeaxanthine in een product kan opgezocht worden in de NEVO-tabel.