Meer onderzoek nodig naar hoog-eiwit dieet en het voorkomen van overgewicht


Onderzoeksvraag:
Verlaagt een hoog-eiwit dieet op langer termijn het lichaamsgewicht?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 15 RCT’s met een follow-duur  (de duur van de studie) van minstens 12 maanden.

Een hoog-eiwit dieet bevat 25 En% eiwit of hoger en een laag-vet dieet bevat 20-30 En% vet.

Heterogeniteit en publicatie bias konden niet worden uitgesloten.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat een hoog-eiwit dieet vergeleken met een laag-eiwit dieet, geen significante verschillen gaf in het gewicht, de middelomtrek, het vetmassa, het bloedlipidengehalte (totale cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triacylglycerolen), het C-reactief proteïnegehalte, de diastolische en systolische bloeddruk, het nuchter glucosegehalte en het HbA1c-gehalte.
Geen significantie wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat een hoog-eiwit dieet vergeleken met een laag-eiwit dieet, het nuchter insulinegehalte significant met 0.71 μIU/mL [95% BI = -1.36 tot -0.05, p = 0.03] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden in een sensitiviteitsanalyse van 8 RCT´s dat een hoog-eiwit dieet vergeleken met een laag-vet dieet,  het HDL cholesterolgehalte significant met 1.50 mg/dL [95% BI 0.37 tot 2.62, p = 0.009] verhoogde.

Op grond van de gevonden resultaten concludeerden de onderzoekers dat het nog voorbarig is om een hoog-eiwit dieet voor te schrijven in de strijd tegen overgewicht.

Oorspronkelijke titel:
Long-term effects of low-fat diets either low or high in protein on cardiovascular and metabolic risk factors: a systematic review and meta-analysis by Schwingshackl  L and Hoffmann G.

Link:
http://www.nutritionj.com/content/12/1/48

Extra informatie van El Mondo:
Een makkelijke manier om een hoog-eiwit dieet (25 En% ewit of hoger) te volgen, is te kiezen voor producten/maaltijden die ook 25 En% eiwit of hoger leveren.
Welke producten in de supermarkt 25 En% eiwit leveren, kunt u hier opzoeken.
Welke producten in de supermarkt 20-30 En% vet leveren, kunt u hier opzoeken.
Deze maaltijd bevat 27 En% eiwit.