Mensen met overgewicht hebben baat bij een laag GI/GL dieet


Onderzoeksvraag:
Hebben mensen met overgewicht baat bij een laag GI of GL dieet?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 14 RCT’s.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden een significante verlaging van het C-reactief proteïne met 0.43 mg/dl [95% BI = -0.78 tot -0.09, p = 0.01] in mensen met een laag GI/GL dieet vergeleken met een hoog GI/GL dieet. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden een significante verlaging van het nuchter insulinegehalte met 5.16 picomol/L [95% BI = -8.45 tot -1.88, p = 0.002] in mensen met een laag GI/GL dieet vergeleken met een hoog GI/GL dieet. Significant want p-waarde van 0.002 is kleiner dan 0.05.

De onderzoekers vonden echter een significante verlaging van het vetvrije massa met 1.04 kg [95% BI = -1.73 tot -0.35, p = 0.003] in mensen met een laag GI/GL dieet vergeleken met een hoog GI/GL dieet. Significant wil zeggen, er kan met 95% betrouwbaarheid gezegd worden dat een laag GI/GL dieet het vetvrije massa met 1.04 kg verlaagde.

De onderzoekers vonden geen significante veranderingen in de bloedlipiden, de lichaamsmaten, de HbA1c-waarde en het nuchter bloedglucosegehalte bij het volgen van een laag GI/GL dieet. Geen significantie wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers concludeerden dat een laag GI/GL dieet het C-reactief proteïne en het nuchter insulinegehalte verlaagde en kan hierdoor nuttig ingezet worden in de primaire preventie van obesitas-gerelateerde ziekten.

Oorspronkelijke titel:
Long-term effects of low glycemic index/load vs. high glycemic index/load diets on parameters of obesity and obesity-associated risks: A systematic review and meta-analysis by Schwingshackl and  G. Hoffmann G.

Link:
http://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753%2813%2900096-3/abstract

Extra informatie van El Mondo:
Het C-reactief proteïne (CRP) is een gevoelige indicator voor het bestaan van ontstekingen in het lichaam.
Mensen met overgewicht (BMI>25) hebben een hoog C-reactief proteïnegehalte en een hoog nuchter insulinegehalte.

Een laag GI-voeding is een voeding met een GI-getal van 55 of lager. GI staat voor glycemische index.
Een makkelijke manier om een laag GI voeding te volgen is te kiezen voor maaltijden met een GI-getal van 55 of lager of een voeding met minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal. Echter, het positieve effect is pas zichtbaar wanneer de maaltijden met een GI-getal van maximaal 55 ook nog maximaal 30-35 En% vet en maximaal 7-10 En% verzadigd vet bevatten.
Deze maaltijden hebben een GI-getal lager dan 55.
Welke maaltijden maximaal 35 En% vet en maximaal 10 En% verzadigd vet bevatten, kunt u hier opzoeken.
Welke producten in de supermarkt maximaal 30 En% vet en maximaal 7 En% verzadigd vet bevatten, kunt hier opzoeken.

Een hoog GI-voeding is een voeding met een GI-getal van 70 of hoger.
Een laag GL-voeding is een voeding met een GL-getal van 10 of lager. GL staat voor glycemische last.
Een hoog GL-voeding is een voeding met een GL-getal van 20 of hoger.