Minimaal 20 gram Allium groenten per dag verlaagt maagkanker

Onderzoeksvraag:
De chemopreventieve werking van Allium groenten (uien, knoflook, sjalotten, prei, bieslook, enz.) is uitgebreid bestudeerd, maar hun effect op het krijgen van maagkanker is controversieel. Daarom werd dit verzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt het eten van Allium groenten de kans op het krijgen van maagkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 19 patiënt-controle studies en 2 cohort studies met 543220 deelnemers.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden in een gepoolde analyse van alle studies, dat het eten van veel Allium groenten vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van maagkanker significant met 46% [odds ratio = 0.54, 95% BI = 0.43-0.65] verlaagde.

De onderzoekers vonden in specifieke analyses voor ui, knoflook, prei, Chinese bieslook en sjalot vergelijkbare resultaten.

De onderzoekers vonden in patiënt-controle studies dat elke verhoging met 20 gram Allium groenten per dag, de kans op het krijgen van maagkanker significant met 9% [95% BI = 0.88-0.94] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van veel Allium groenten per dag (minimaal 20 gram) de kans op het krijgen van maagkanker verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Consumption of large amounts of Allium vegetables reduces risk for gastric cancer in a meta-analysis by Zhou Y, Zhuang W, […] Wu XT.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21473867

Extra informatie van El Mondo:
Allium groenten zijn uien, knoflook, sjalotten, prei, bieslook, enz.. Allium is de Latijnse naam voor look, een plantengeslacht met wereldwijd bijna zevenhonderd rassen.

De dagelijkse aanbeveling is 200-300 gram groenten per dag.

Deze maaltijd levert 120 gram Allium groenten