Peulvruchten verlagen mogelijk de bloedsuikerwaarden in mensen met of zonder suikerziekte

Onderzoeksvraag:
Verlaagt het eten van peulvruchten de bloedsuikergehaltes in mensen met of zonder suikerziekte?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 41 RCT’s. Er was sprake van een grote heterogeniteit tussen de studies.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden in 11 RCT’s dat het eten van peulvruchten het gestandaardiseerde gemiddelde verschil van het nuchter bloedsuikergehalte significant met 0.82 [95% BI = -1.36 tot -0.27] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden in 11 RCT’s dat het eten van peulvruchten het gestandaardiseerde gemiddelde verschil van het insulinegehalte significant met 0.49 [95% BI = -0.93 tot -0.04] verlaagde.

De onderzoekers vonden in 19 RCT’s dat het eten van peulvruchten, als onderdeel van een laag GI-dieet het gestandaardiseerde gemiddelde verschil van het HbA1c-gehalte significant met 0.28 [95% BI = -0.49 tot -0.14] verlaagde.

De onderzoekers vonden in 11 RCT’s dat het eten van peulvruchten, als onderdeel van een vezelrijk dieet het gestandaardiseerde gemiddelde verschil van het nuchter bloedsuikergehalte significant met 0.32 [95% BI = -0.49 tot -0.15] verlaagde.

De onderzoekers vonden in 11 RCT’s dat het eten van peulvruchten, als onderdeel van een vezelrijk dieet het gestandaardiseerde gemiddelde verschil van het HbA1c-gehalte significant met 0.27 [95% BI = -0.45 tot -0.09] verlaagde.

De onderzoekers concludeerden dat het eten peulvruchten alleen of als onderdeel van een laag GI-dieet of vezelrijk dieet, de bloedsuikerwaarden in mensen met of zonder suikerziekte mogelijk verbeterde. Mogelijk omdat er sprake was van een grote heterogeniteit tussen de studies.

Oorspronkelijke titel:
Effect of non-oil-seed pulses on glycaemic control: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled experimental trials in people with and without diabetes by Sievenpiper JL, Kendall CW, […], Jenkins DJ.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19526214

Extra informatie van El Mondo:
Door een grote heterogeniteit tussen de studies is er sprake van een vergelijking van appels met peren. Om een betrouwbare conclusie te kunnen trekken, moet het overzichtsartikel vrij zijn van heterogeniteit tussen de studies en vrij zijn van publicatie bias. Publicatie bias treden op wanneer studies met ongewenste resultaten niet gepubliceerd worden.

Een laag GI-dieet heeft een GI-getal van 55 of lager.
Een vezelrijk dieet bevat minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal.