Peulvruchten verlagen mogelijk dikke darm adenoom


Onderzoeksvraag:
De antikanker-effecten van peulvruchten zijn uitgebreid onderzocht, maar het bewijs uit epidemiologische studies op colorectaal adenoom is controversieel. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt het eten van peulvruchten de kans op het krijgen van colorectaal adenoom?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 3 cohort studies en 11 patiënt-controle studies met in totaal 101856 deelnemers, waarvan 8380 personen met colorectaal adenoom.
Er was geen sprake van publicatie bias.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het eten van veel peulvruchten vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van colorectaal adenoom significant met 17% [95% = 0.75-0.93, I2 = 25.9%, p = 0.146] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat het eten van veel peulvruchten vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van colorectaal adenoom onder vrouwen significant met 24% [95% = 0.60-0.93, n = 4] verlaagde. Onder mannen was er een niet significant verlaagd risico van 14% [95% BI = 0.70-1.01, n = 5].

De onderzoekers concludeerden dat het eten van veel peulvruchten de kans op het krijgen van dikke darm adenoom mogelijk verlaagde. Mogelijk omdat 11 van de 14 studies in dit overzichtsartikel patiënt-controle studies zijn.

Oorspronkelijke titel:
Legume Consumption and Colorectal Adenoma Risk: A Meta-Analysis of Observational Studies by Wang Y, Wang Z, [...], Fang J.

Link:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0067335

Extra informatie van El Mondo:
Het colorectaal adenoom wordt als de voorloper gezien van het colorectaal carcinoom oftewel dikke darmkanker.
Lees hier meer studies over dikke darmkanker.

Patiënt-controle studies zjin gevoelig voor fouten, zoals selectie bias waardoor de gevonden resultaten niet erg betrouwbaar zijn. Daarom moet het gevonden verband in patiënt-controle studies bevestigd worden in cohort studies of RCT’s.
Lees hier meer over studieopzet.