PUFA-supplementen bieden geen bescherming tegen hart- en vaatziekten


Onderzoeksvraag:
Er bestaat een aanzienlijke controverse over de relatie van omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA's) en de belangrijkste cardiovasculaire eindpunten.Deze meta-analyse van klinische studies was om de rol van PUFA-suppletie op belangrijke cardiovasculaire uitkomsten te beoordelen.

Verlagen PUFA-supplementen de kans op het krijgen van hart- en vaatziekte?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 20 klinische studies met 68680 patiënten, waarvan 7044 doden, 3993 hartdood, 1150 plotselinge dood, 1837 hartinfarcten en 1490 beroertes.

Resultaten en conclusies:
De meta-analyse liet zien dat tussen het slikken van PUFA-supplementen en totale mortaliteit geen statistisch significante associatie bestond. Het relatieve risico was 0.96 [95% BI = 0.91-1.02]. Geen significantie want het relatieve risico van 1 zat in de 95% BI van 0.91-1.02. Geen significantie wil zeggen geen verband.

De meta-analyse liet zien dat tussen het slikken van PUFA-supplementen en hartdood geen statistisch significante associatie bestond.

De meta-analyse liet zien dat tussen het slikken van PUFA-supplementen en plotselinge dood geen statistisch significante associatie bestond. Het relatieve risico was 0.87 [95% BI = 0.75-1.01].

De meta-analyse liet zien dat tussen het slikken van PUFA-supplementen en hartinfarcten geen statistisch significante associatie bestond. Het relatieve risico was 0.89 [95% BI = 0.76-1.04].

De meta-analyse liet zien dat tussen het slikken van PUFA-supplementen en beroertes geen statistisch significante associatie bestond. Het relatieve risico was 1.05 [95% BI = 0.93-1.18].

De onderzoekers concludeerden dat het slikken van PUFA-supplementen niet geassocieerd was met een lager risico op de totale mortaliteit, hartdood, plotselinge dood, hartinfarcten of beroerte.

Oorspronkelijke titel:
Association Between Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Risk of Major Cardiovascular Disease Events: A Systematic Review and Meta-analysis by Rizos EC, Ntzani EE, […], Elisaf MS.

Link:
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1357266

Extra informatie van El Mondo:
In reclame wordt op grond van wetenschappelijke studies in mensen, beweerd dat levensmiddelen verrijkt met PUFA’s goed voor het hart zijn en er komen steeds meer producten verrijkt met PUFA’s op de markt. Maar overzichtsartikelen van studies in mensen kunnen deze bewering niet onderbouwen. Waar zit dan het verschil? Het verschil zit in 2 punten.
Ten eerste wordt in reclame slechts 1 of 2 studies (soms van slechte kwaliteit) in mensen geciteerd terwijl een overzichtsartikel meerdere studies (van goede kwaliteit) bevat.
Ten tweede wordt vaak in reclame studies met zachte eindpunten gebruikt terwijl een overzichtsartikel harde eindpunten kent. Zachte eindpunten zijn een hoog cholesterol- of bloedvetgehalte. Harde eindpunten zijn dood aan een hartinfarct of beroerte.
Om echt te weten of PUFA’s uiteindelijk de kans op hart- en vaatziekte verkleint, moet dus naar de conclusies van studies (het liefst een overzichtsartikel) met harde eindpunten gekeken worden.
Zachte en harde eindpunten van een wetenschappelijke studie zijn te vergelijken met het volgende voorbeeld:
Een hardloper die 35 km wint, wil nog niet zeggen dat die ook 42 km wint. Dus iemand met een hoog cholesterolgehalte wil nog niet zeggen dat die ook doodgaat aan een hartaanval.