PUFA-supplementen geven geen verbeteringen van de visuele en de neurologische ontwikkeling bij foetus


Onderzoeksvraag:
Het gebruik van meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA) tijdens de zwangerschap is gunstig zowel voor de visuele als neurologische ontwikkeling van de foetus. Echter, er is nog geen systematisch overzichtsartikel uitgevoerd.

Laten PUFA-supplementen tijdens de zwangerschap verbeteringen van de visuele en de neurologische ontwikkeling van de foetus zien?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 3 RCT’s met visuele ontwikkeling als uitkomst en 6 RCT’s met neurologische ontwikkeling als uitkomst. Als gevolg van uiteenlopende weergave van de resultaten in de zuigeling, konden de studies niet worden gecombineerd tot een formele meta-analyse.

Resultaten en conclusies:
De meeste studies konden niet aantonen dat PUFA-supplementen bij zuigelingen duurzame voordelen gaven op het gebied van cognitieve of visuele ontwikkeling.

De onderzoekers concludeerden dat op dit moment wetenschappelijk bewijs ontbrak om PUFA-supplementen aan te bevelen ter verbetering van de visuele en neurologische ontwikkeling bij foetus. Echter, het is belangrijk om een gezonde voeding met voldoende PUFA te eten.

Oorspronkelijke titel:
The Effects of Maternal Supplementation of Polyunsaturated Fatty Acids on Visual, Neurobehavioural, and Developmental Outcomes of the Child: A Systematic Review of the Randomized Trials by Lo A, Sienna J, […], Koren G.

Link:
http://www.hindawi.com/journals/ogi/2012/591531

Extra informatie van El Mondo:
Tegenwoordig zitten in alle flesvoeding PUFA.
Lees meer over meervoudig onverzadigde vetzuren in de presentatie vetten.