Roodvlees verhoogt non-Hodgkin lymfoom (lymfklierkanker)

Onderzoeksvraag:
Is er een verband tussen het eten van vlees en vis en de kans op het krijgen van non-Hodgkin lymfoom?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 33 observationele studies met in totaal 16525 deelnemers met non-Hodgkin lymfoom en 3665 deelnemers met multipel myeloom.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het eten van roodvlees de kans op het krijgen van non-Hodgkin lymfoom significant met 22% [SRR = 1.22, 95% BI = 1.03-1.44, I2 = 35%] verhoogde.

De onderzoekers vonden dat het eten van vis en zeevruchten de kans op het krijgen van non-Hodgkin lymfoom significant met 29% [SRR = 0.71, 95% BI = 0.51-1.00, I2 = 82%] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat het eten van zuivelproducten de kans op het krijgen van non-Hodgkin lymfoom niet significant met 26% [SRR = 1.26, 95% BI = 0.99-1.60, I2 = 49%] verhoogde.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van roodvlees de kans op het krijgen van non-Hodgkin lymfoom verhoogde, terwijl het eten van vis en zeevruchten de kans op het krijgen van non-Hodgkin lymfoom verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Food of animal origin and risk of non-Hodgkin lymphoma and multiple myeloma: A review of the literature and meta-analysis by Caini S, Masala G, [...], Gandini S.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26921971

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over vlees en kanker.

Een non-Hodgkin-lymfoom is een zeldzame vorm van lymfklierkanker die op alle leeftijden kan voorkomen en die bij een deel van de patiënten volledig te genezen is. De naam Hodgkin stamt af van de arts Thomas Hodgkin, die in de negentiende eeuw de ziekte van Hodgkin – nu officieel Hodgkin-lymfoom genoemd – voor het eerst beschreef.

Er zijn wel 30 verschillende soorten non-hodgkin lymfomen. De meeste patiënten zijn ouder dan 45 jaar. De oorzaak van Non-Hodgkin lymfoom  is onbekend. Mannen krijgen iets vaker een non-hodgkin lymfoom dan vrouwen.

Paginatype: 
Voedingsadvies: