Selenium verlaagt de kans op het krijgen van prostaatkanker


Onderzoeksvraag:
Prostaatkanker is een groeiend probleem voor de volksgezondheid. Verschillende humane studies hebben een potentieel beschermend effect van selenium aangetoond, maar de conclusies van de gepubliceerde studies zijn inconsistent. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt selenium het risico op het krijgen van prostaatkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 12 studies met 13254 deelnemers, waarvan 5007 mensen met prostaatkanker.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het risico op het krijgen van prostaatkanker afnam met toenemende plasma/serum seleniumconcentratie tot 170 ng/mL.

Drie hoge kwalitatieve studies opgenomen in dit meta-analyse lieten zien dat de concentratie van selenium in teennagels (0.85-0.94 ug/g) het risico op het krijgen van prostaatkanker significant met 71% verlaagde [geschat RR = 0.29, 95% BI = 0.14-0.61].  

De onderzoekers concludeerden dat er een relatie tussen een relatief smalle marge van seleniumstatus en het verminderde risico op het krijgen van prostaatkanker bestond. Verdere studies in populaties met een lage seleniumstatus is nodig.

Oorspronkelijke titel:
Selenium and prostate cancer: systematic review and meta-analysis by Hurst R, Hooper L, […], Fairweather-Tait SJ.

Link:
http://ajcn.nutrition.org/content/96/1/111.short

Extra informatie van El Mondo:
Van selenium is bekend dat de marge tussen te weinig en teveel selenium vrij klein is. Dat maakt dat het slikken van selenium niet ongevaarlijk is omdat de grens van teveel selenium makkelijk overschreden wordt.
Lees meer over selenium in de presentatie selenium.