Sojaproducten (tofu en miso) verlagen borstkanker bij vrouwen

Onderzoeksvraag:
Verlaagt het eten van sojaproducten de kans op het krijgen van borstkanker bij vrouwen? 

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 14 patiënt-controle studies en 7 cohort studies. De soja-inname werd verkregen door de FFQ (=een soort vragenlijst). Er was nauwelijks sprake van publicatie bias.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden in een gepoolde analyse van 9 studies dat het eten van sojaproducten, de kans op het krijgen van borstkanker significant met 25% verlaagde [RR =0.75, 95% BI = 0.59-0.95]. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden in een gepoolde analyse van 9 studies dat het eten van tofu de kans op het krijgen van borstkanker significant met 22% verlaagde [RR =0.78, 95% BI = 0.70-0.88]. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden in een gepoolde analyse van 6 studies dat het eten van miso de kans op het krijgen van borstkanker niet-significant met 12% verlaagde [RR =0.88, 95% BI = 0.78-1.00].

De onderzoekers vonden in 7 studies dat de inname van isoflavonen (een heilzaam component van soja) de kans op het krijgen van borstkanker significant met 19% [95% = 0.67-0.99] verlaagde.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van sojaproducten (met name tofu en miso) de kans op het krijgen van borstkanker bij vrouwen verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Soyfood Intake in the Prevention of Breast Cancer Risk in Women: A Meta-Analysis of Observational Epidemiological Studies by Qin LQ, Xu JY, […], Wang PY.

Link:
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jnsv/52/6/52_6_428/_article

Extra informatie van El Mondo:
Lees hier meer over isoflavonen.