Suikers en frisdranken verhogen overgewicht

 

Onderzoeksvraag:
Is er een relatie tussen het eten van suiker of het drinken van frisdranken en het krijgen van overgewicht?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel omvatte 19 RCT’s van 10 weken tot 8 maanden en 38 cohort studies van minstens 12 maanden.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden in ad lithium dieet (dieet zonder caloriebeperking) bij volwassenen dat een verlaagde inname van eenvoudige suikers het lichaamsgewicht significant met 0.80 kg verlaagde [95% BI = -1.21 tot -0.39, p<0.001]. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden in ad lithium dieet bij volwassenen dat een verhoogde inname van eenvoudige suikers het lichaamsgewicht significant met 0.75 kg verhoogde [95% BI = 0.30 tot 1.19, p=0.001].

De onderzoekers vonden ook dat het iso-energetisch vervangen van eenvoudige suikers door andere koolhydraten het lichaamsgewicht niet veranderde [0.04 kg, 95 BI = −0.04 tot 0.13].

De onderzoekers vonden dat de hoogste inname van met suikergezoete frisdranken over een jaar vergeleken met de laagste inname, het risico op het krijgen van overgewicht significant met 55% [95% BI =1.32-1.82] deed toenemen.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van veel eenvoudige suikers (slechte suikers) of het drinken van met suikergezoete frisdranken het gewicht deed toenemen.

Oorspronkelijke titel:
Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies by Morenga LT, Mallard S and  Mann J.

Link:
http://www.bmj.com/highwire/filestream/625114/field_highwire_article_pdf/0/bmj.e7492

Extra informatie van El Mondo:
Een gezond product mag voedingskundig gezien niet meer dan 25 En% eenvoudige suikers bevatten.
Eenvoudige suikers zijn slechte suikers omdat ze snel een hongergevoel geven. Eenvoudige suikers zijn glucose, fructose en sacharose (een combinatie van glucose met fructose) en zijn te herkennen als suikers in de tabel voedingswaarde per 100 gram op de verpakking van een levensmiddel.