Veel rood en verwerkt vlees verhogen slokdarmkanker


Onderzoeksvraag:
Verlaagt het eten van vlees en vis de kans op het krijgen van slokdarmkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 4 cohort studies en 31 patiënt-controle studies.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het eten van veel vlees vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van slokdarmkanker niet-significant met 1% [RR = 0.99, 95% BI = 0.85-1.15] verlaagde. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat het eten van veel roodvlees vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van slokdarmkanker significant met 40% [RR = 1.40, 95% BI = 1.09-1.81] verhoogde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat het eten van veel verwerkt vlees vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van slokdarmkanker significant met 41% [95% BI = 1.13-1.76] verhoogde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat het eten van veel gevogelte vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van slokdarmkanker niet-significant met 13% [RR = 0.87, 95% BI = 0.60-1.24] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat het eten van veel vis vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van slokdarmkanker niet-significant met 20% [95% BI = 0.64-1.00] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat het eten van veel roodvlees vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van slokdarm plaveiselcelcarcinoom significant verhoogde.

De onderzoekers vonden dat het eten van veel verwerkt vlees vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van slokdarm adenocarcinoom significant verhoogde.

De onderzoekers concludeerden het eten van veel rood en verwerkt vlees de kans op het krijgen van slokdarmkanker verhoogde.

Oorspronkelijke titel:
Meat, fish, and esophageal cancer risk: a systematic review and dose-response meta-analysis by Salehi M, Moradi-Lakeh M, […], Kolahdooz F.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23590703

Extra informatie van El Mondo:
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert niet meer dan 500 gram rood/verwerkt vlees per week te eten omdat veel rood/verwerkt vlees de kans op het krijgen van dikke darmkanker verhoogt.

Slokdarmkanker komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Het merendeel van de mensen die slokdarmkanker krijgen, is ouder dan 50 jaar.
Slokdarmkanker is een kwaadaardige tumor in de slokdarm. Er zijn twee typen slokdarmkanker:

  1. Slokdarm plaveiselcelcarcinoom. Deze tumor vormt zich uit de cellaag die de binnenkant van de slokdarm bekleedt en ontstaat vooral in het middelste en onderste deel van de slokdarm.
  2. Slokdarm adenocarcinoom. Deze tumor ontwikkelt zich uit cylindrisch epitheel, ook wel Barrett epitheel genoemd.

De precieze oorzaak van slokdarmkanker is onduidelijk.

Risicofactoren die de kans op het krijgen van slokdarmkanker kunnen vergroten, zijn:

  • Roken en overmatig alcoholgebruik.
  • Ongezonde en eenzijdige voedingspatroon.
  • Het eten van weinig groenten en fruit.
  • Overgewicht (BMI>25).
  • Regelmatig en langdurig terugstromen van maagzuur in de slokdarm (ook wel brandend maagzuur of reflux genoemd).