Vegetarisch dieet leidt tot gewichtsverlies

Onderzoeksvraag:
Vegetarische diëten kunnen gewichtsverlies bevorderen, echter het bewijs is niet eenduidig. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Leidt het volgen van een vegetarisch dieet tot gewichtsverlies?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 12 RCT’s met in totaal 1151 mensen die een vegetarisch dieet met een gemiddelde looptijd van 18 weken volgden.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat mensen die een vegetarisch dieet volgden significant meer gewicht verloren dan diegenen die geen vegetarisch dieet volgden [gewogen gemiddeld verschil = -2.02 kg, 95% BI = -2.80 tot -1.23].

De onderzoekers vonden in de subgroepenanalyse (om meer informatie te krijgen) dat het gewichtsverlies bij een veganistisch dieet significant 2.52 kg [95% BI = -3.02 tot -1.98] maar bij een lacto-ovo-dieet niet significant 1.48 kg [95% BI = -3.43 tot 0.47] bedroeg.

De onderzoekers vonden in de subgroepenanalyse dat mensen die een vegetarisch dieet met energierestrictie volgden significant meer gewicht verloren dan diegenen een vegetarisch dieet zonder energierestrictie volgden [2.21 kg, 95% BI = -3.31 tot -1.12 versus 1.66 kg, 95% BI = -2.85 tot -0.48]. 

De onderzoekers vonden in de subgroepenanalyse dat het volgen een vegetarisch dieet van korter dan 1 jaar tot meer gewichtsverlies leidde dan het volgen van een vegetarisch dieet langer dan 1 jaar [-2.05 kg, 95% BI = -2.85 tot -1.25 versus -1.13 kg, 95% BI = -2.04 tot -0.21].

De onderzoekers concludeerden dat het volgen van een vegetarisch dieet met een gemiddelde looptijd van 18 weken tot een gewichtsverlies van 2.02 kg leidde. Het meeste gewichtsverlies werd bereikt met een veganistisch dieet met energierestrictie.

Oorspronkelijke titel:
Vegetarian Diets and Weight Reduction: a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials by Huang RY, Huang CC, […], Chavarro JE.

Link:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.12067/abstract

Extra informatie van El Mondo:
Lees hier over overgewicht.
Lees hier meer over vegetarisch dieet.
Een vegetarisch dieet leidt pas tot gewichtsverlies mits het dieet daarnaast ook vetarm en vezelrijk is.

Een vegetariër wordt over het algemeen gedefinieerd als iemand die geen vlees eet. Maar er zijn verschillende versies en gradaties van vegetarisch zijn. Zo zijn er:

Lacto-ovo vegetariërs:
Een lacto-ovo vegetariër eet geen vlees, vis of gevogelte, maar wel eieren, melk en kaas. Dit is het meest voorkomende type van vegetarisch zijn. Een lacto vegetariër eet wel melk- en kaasproducten maar geen eieren terwijl een ovo-vegetariër juist weer geen kaas en melkproducten eet maar wel eieren.

Pescotariërs en pollotariërs:
Een pescotariër eet geen vlees, gevogelte en zuivel, maar wel vis terwijl een pollotariër juist geen vlees, vis en zuivel eet, maar wel gevogelte, met name kip.

Veganisten:
Veganisten eten of gebruiken geen dierlijke producten of bijproducten. Ze eten alleen groenten, fruit, noten, granen en peulvruchten. Verder eten ze ook geen voedingsmiddelen waarin dierlijke producten verwerkt zijn. Zo eten ze bijvoorbeeld niets wat met dierlijke olieën is bereid, geen mayonaise want daar zit ei in en geen producten met bepaalde E-nummers erin omdat daar bijvoorbeeld beenmerg (zoals in het E-nummer gelatine) in kan zitten. Veganisten maken ook geen gebruik van gebruiksvoorwerpen waarin dierlijke materialen zijn verwerkt. Zo dragen veganisten bijvoorbeeld geen leer (alleen katoenen schoenen en riemen, etc.) en ook geen wollen producten.

Fruitariërs en raw food-aanhangers:
Deze groep vegetariërs komt niet vaak voor. Een fruitariër eet slechts fruit en noten. Ze eten niets waar een plant voor gedood moet worden, dus alleen de vruchten die geplukt kunnen worden. De redenatie is dat deze manier van eten het meest in balans en harmonie is met de aarde en de natuur.
Een raw food aanhanger eet slechts rauw voedsel, dus alleen groentes, fruit, noten en peulvruchten. Volgens hen verdwijnen de voedingswaarden uit het eten wanneer ze gekocht worden.