Vegetarisch dieet verlaagt hart- en vaatziekten en kanker

Onderzoeksvraag:
Verlaagt een vegetarisch dieet de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en kanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 86 cross-sectionele studies en 10 prospectieve cohort studies.

Resultaten en conclusies:                              
De onderzoekers vonden in cross-sectionele studies dat het BMI, het totale cholesterol, LDL-cholesterol en het glucosegehalte van vegetariers significant lager waren dan van vleeseters.

De onderzoekers vonden in cohort studies dat vegetariers een 25% [RR = 0.75, 95% BI = 0.68 tot 0.82] significant verlaagde risico op het krijgen van ischemische hartziekte hadden dan vleeseters.

De onderzoekers vonden in cohort studies dat vegetariers een 8% [RR = 0.92, 95% BI = 0.87 tot 0.98] significant verlaagde risico op het krijgen van kanker hadden dan vleeseters. Echter, dit verlaagde risico was niet significant voor het type kanker.

De onderzoekers vonden geen significant verschil tussen vegetariers en vleeseters voor de kans op het krijgen van cardiovasculaire en cerebrovasculaire ziekten, all-cause mortaliteit (doodgaan aan alle oorzaken) en kankermortaliteit (doodgaan aan kanker).

De onderzoekers vonden dat veganisten een 15% [RR = 0.85, 95% BI = 0.75 tot 0.95] significant verlaagde risico op het krijgen van kanker hadden dan vleeseters.

De onderzoekers concludeerden dat het volgen van een vegetarisch dieet de kans op het krijgen van ischemische hartziekte en kanker verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta-analysis of observational studies by Dinu M, Abbate R, […], Sofi F.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26853923

Extra informatie van El Mondo:
Lees hier meer over het verlagen van hart- en vaatziekten en kanker en  het volgen van een vegetarisch dieet.

Een vegetarisch dieet is een dieet zonder dierlijke producten met maximaal 35 En% vet, maximaal 7 En% verzadigd vet en minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal. Welke plantaardige producten uit de supermarkt maximaal 35 En% vet, maximaal 7 En% verzadigd vet en minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal bevatten, kunt u hier opzoeken.

 

Paginatype: 
Voedingsadvies: