Witvlees, vis en gevogelte verlagen niet dikke darm adenoom

           
Onderzoeksvraag:
Observationele studies naar het verband tussen de consumptie van witvlees (inclusief vis en gevogelte) en het risico op het krijgen van colorectale adenoom, de voorloper van dikke darmkanker, lieten gemengde resultaten zien. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt het eten van witvlees (inclusief vis en gevogelte) de kans op het krijgen van colorectale adenoom?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 16 patiënt-controle studies en 5 cohort studies tot april 2012.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het eten van veel witvlees vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van colorectale adenoom niet-significant met 4% [95% BI = 0.84-1.09] verlaagde. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat het eten van veel vis vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van colorectale adenoom niet-significant met 2% [95% BI = 0.80-1.19] verlaagde. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat het eten van veel gevogelte vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van colorectale adenoom niet-significant met 2% [95% BI = 0.80-1.18] verlaagde. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid of anders gezegd, er kan niet met 95% betrouwbaarheid gezegd worden dat het eten van veel gevogelte de kans op het krijgen van colorectale adenoom verlaagt.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van veel witvlees (inclusief vis en gevogelte) de kans op het krijgen van colorectale adenoom niet verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
No evidence of decreased risk of colorectal adenomas with white meat, poultry, and fish intake: a meta-analysis of observational studies by Xu B, Sun J, […], Yuan Y.

Link:
http://www.annalsofepidemiology.org/article/S1047-2797%2813%2900005-7/abstract

Extra informatie van El Mondo:
Terwijl er tussen witvlees en colorectale adenoom geen verband bestaat, verhoogt roodvlees wel de kans op het krijgen van colorectale adenoom.

Hier kunt u een folder over dikke darmkanker downloaden.