Zink via voeding verlaagt dikke darmkanker


Onderzoeksvraag:
De associatie tussen de inname van zink en de kans op het krijgen van kanker aan het maag-darmkanaal wordt genoemd in verschillende epidemiologische studies, echter de resultaten waren controversieel. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt het eten van zink de kans op het krijgen van kanker aan het maag-darmkanaal?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 19 studies met ongeveer 400000 deelnemers.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat een hoge zinkinname via voeding vergeleken met een lage, de kans op het krijgen van kanker aan het maag-darmkanaal significant met 18% [95% BI = 0.70-0.96, p = 0.013] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat een hoge zinkinname via voeding vergeleken met een lage, de kans op het krijgen van dikke darmkanker significant met 20% [gepoolde RR = 0.80, 95% BI = 0.70-0.92, p = 0.002] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat een hoge zinkinname via voeding vergeleken met een lage, de kans op het krijgen van zowel maagkanker als slokdarmkanker onder Aziaten, maar niet onder Europeanen en Amerikanen verlaagde. 

De onderzoekers concludeerden dat het eten van veel zink de kans op het krijgen van kanker aan het maag-darmkanaal, met name dikke darmkanker verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Association between zinc intake and risk of digestive tract cancers: a systematic review and meta-analysis by Li P, Xu J, […], Wu Y.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24148607

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over dikke darmkanker en zink.