Zowel onder- als overgewicht van de moeder heeft nadelige effecten op de pasgeborene

Onderzoeksvraag:
Bestaat er een relatie tussen de BMI van de vrouw voor de zwangerschap en het geboortegewicht en overgewicht bij nakomelingen?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 45 studies (3 patiënt-controle studies, 4 cross-sectionele studies en 38 cohort studies), waarvan 37 gebruikt werden in de meta-analyse.
Er was sprake van heterogeniteit maar geen publicatie bias.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat vrouwen met een lage BMI voor de zwangerschap vergeleken met een normale BMI, het risico op het krijgen van een SGA-baby (=baby die bij de geboorte te klein is voor de zwangerschapsduur) significant met 81% [95% BI = 1.76-1.87] verhoogde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat vrouwen met een lage BMI voor de zwangerschap vergeleken met een normale BMI, het risico op het krijgen van een baby met een laag geboortegewicht significant met 47% [95% BI = 1.27-1.71] verhoogde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat vrouwen met een hoge BMI voor de zwangerschap vergeleken met een normale BMI, het risico op het krijgen van een LGA-baby (=baby die bij de geboorte te groot is voor de zwangerschapsduur) significant met 53% [95% BI = 1.44-1.63] verhoogde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat vrouwen met een hoge BMI voor de zwangerschap vergeleken met een normale BMI, het risico op het krijgen van een baby met een hoog geboortegewicht significant met 53% [95% BI = 1.44-1.63] verhoogde.

De onderzoekers vonden dat vrouwen met een hoge BMI voor de zwangerschap vergeleken met een normale BMI, het risico op het krijgen van macrosomie (=het gewicht van de pasgeborene is te hoog voor de duur van de zwangerschap) significant met 67% [95% BI = 1.42-1.97] verhoogde.

De onderzoekers vonden dat vrouwen met een hoge BMI voor de zwangerschap vergeleken met een normale BMI, het risico op het ontwikkelen van overgewicht bij de nakomelinge significant met 95% [95% BI = 1.77-2.13] verhoogde.

De onderzoekers concludeerden dat ondergewicht voor een zwangerschap de kans op het krijgen van een SGA-baby en een laag geboortegewicht verhoogde en overgewicht de kans op het krijgen van een LGA-baby, een hoog geboortegewicht, macrosomie en het krijgen van overgewicht bij de nakomelingen verhoogde.

Oorspronkelijke titel:
Pre-Pregnancy Body Mass Index in Relation to Infant Birth Weight and Offspring Overweight/Obesity: A Systematic Review and Meta-Analysis by Yu Z, Han S, […], Guo X.

Link:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0061627

Extra informatie van El Mondo:
Lees hier meer over zwangerschap en wat de beste BMI is om de zwangerschap in te gaan.
Een lage BMI is een BMI beneden 18.5 en wordt ondergewicht genoemd.
Een hoge BMI is een BMI boven 25 en wordt overgewicht genoemd.
Een normale BMI is een BMI van 18.5 tot 25 en wordt gezond gewicht genoemd.