Zwarte thee verlaagt blaaskanker onder vrouwen


Onderzoeksvraag:
Verlaagt het drinken van thee de kans op het krijgen van blaaskanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 6 cohort studies en 18 patiënt-controle studies tot maart 2012. Er was geen heterogeniteit in de subgroep-analyses en er was ook geen publicatie bias. De hoogste theeconsumptie was hoger dan 4 kopjes per dag.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het drinken van thee de kans op het krijgen van blaaskanker niet-significant met 9% [95% BI = 0.85-1.40, er was heterogeniteit tussen de studies] verhoogde. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

In de subgroep-analyses vonden de onderzoekers dat het drinken van thee de kans op het krijgen van blaaskanker onder rokers significant met 77% [95% BI = 1.04-3.01] verhoogde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

In de subgroep-analyses vonden de onderzoekers dat het drinken van thee de kans op het krijgen van blaaskanker onder niet-rokers niet-significant met 35% [95% BI = 0.69-2.65] verhoogde.

In de subgroep-analyses vonden de onderzoekers dat het drinken van zwarte thee de kans op het krijgen van blaaskanker onder vrouwen significant met 39% [95% BI = 0.38-0.98] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat het drinken van zwarte thee de kans op het krijgen van blaaskanker onder mannen niet-significant met 9% [95% BI = 0.71-1.18] verlaagde.

De onderzoekers concludeerden dat het drinken van veel thee de kans op het krijgen van blaaskanker onder rokers verhoogde en het drinken van veel zwarte thee de kans op het krijgen van blaaskanker onder vrouwen verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
The association of tea consumption with bladder cancer risk:ameta-analysis by Wu S, Li F, […], Zhang X.

Link:
http://211.76.170.15/server/APJCN/Volume22/vol22.1/Finished/17_2310_128_137.pdf

Extra informatie van El Mondo:
Blaaskanker treft ongeveer viermaal zoveel mannen als vrouwen en vooral mensen boven de zestig jaar.
Bij blaaskanker is er sprake van kwaadaardige tumoren in de blaas. 90% van blaaskanker ontstaan in de slijmvlieswand van de blaas. Er is dan sprake van een urotheelceltumor of overgangsepitheelcarcinoom.