Foliumzuur tijdens zwangerschap verlaagt acute lymfatische leukemie bij kinderen

Afbeelding

Onderzoeksvraag:
Het slikken van foliumzuursupplementen tijdens de zwangerschap wordt in bijna elk land ter wereld als verplicht beschouwd om aangeboren afwijkingen te voorkomen. Echter, er is weinig bekend over het verband tussen het slikken van foliumzuursupplementen tijdens de zwangerschap en het krijgen van kanker bij kinderen en daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt het slikken van foliumzuursupplementen tijdens de zwangerschap de kans op het krijgen van kanker bij kinderen?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 17 patiënt-controle studies.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het slikken van foliumzuursupplementen tijdens de zwangerschap de kans op het krijgen van acute lymfatische leukemie bij kinderen significant met 25% [OR = 0.75, 95% BI = 0.66 tot 0.86] verlaagde.
Significant omdat OR van 1 niet in de 95% BI van 0.66 tot 0.86 zat. OR van 1 wil zeggen, er is geen verband/risico.

De onderzoekers vonden geen verband tussen het slikken van foliumzuursupplementen tijdens de zwangerschap en de velaagde kans op het krijgen van acute myeloïde leukemie bij kinderen [OR = 0.70, 95% BI = 0.46 tot 1.06].
Geen verband omdat OR van 1 in de 95% BI van 0.46 tot 1.06 zat. OR van 1 wil zeggen, er is geen verband/risico.

De onderzoekers vonden geen verband tussen het slikken van foliumzuursupplementen tijdens de zwangerschap en de verhoogde kans op het krijgen van hersentumor bij kinderen [OR = 1.02, 95% BI = 0.88 tot 1.19].

De onderzoekers concludeerden dat het slikken van foliumzuursupplementen tijdens de zwangerschap de kans op het krijgen van acute lymfatische leukemie bij kinderen verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
The Protective Effect of Maternal Folic Acid Supplementation on Childhood Cancer: A Systematic Review and Meta-analysis of Case-control Studies by Wan Ismail WR, Abdul Rahman R, […],Nawi AM.

Link:
https://www.jpmph.org/journal/view.php?doi=10.3961/jpmph.19.020

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over zwangerschap en foliumzuur.

Acute lymfatische leukemie is een vorm van acute leukemie (bloedkanker). Acute lymfatische leukemie ontstaat in het beenmerg. Acuut betekent dat de bloedkanker snel is ontstaan en levensbedreigend is als er geen behandeling gestart wordt.