Kalium-inname tot 3128 mg per dag verlaagt bloeddruk

Onderzoeksvraag:
Epidemiologische studies, inclusief klinische studies, suggereren een verband tussen de inname van kalium en de bloeddruk. Echter, de kracht en de vorm van deze relatie is onzeker en daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Is er een dosisafhankelijk verband tussen kalium-inname en het verlagende effect op de bloeddruk?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 32 RCT’s met een duur van minimal 4 weken.  

De dosering van kalium varieerde tussen 30 en 140 mmol (1173 en 5474 mg) per dag.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden een U-vormige relatie tussen kalium-inname en bloeddruk met een bloeddrukdaling tot 30 mmol (1173 mg) kalium-inname per dag en een bloeddrukstijging boven 80 mmol (3128 mg) kalium per dag.

De onderzoekers vonden dat de bloeddrukverlagende effecten van kalium-inname sterker waren bij deelnemers met hypertensie (een hoge bloeddruk) en bij een hoge natriuminname.

De onderzoekers vonden dat de bloeddruk steeg met een hoge kaliumuitscheiding via de urine bij deelnemers met hypertensie die met antihypertensiva (geneesmiddelen die de bloeddruk verlagen) werden behandeld, maar niet bij hun onbehandelde tegenhangers.

De onderzoekers concludeerden dat er een U-vormige relatie bestond tussen kalium-inname en bloeddruk met een bloeddrukdaling tot 30 mmol (1173 mg) kalium-inname per dag en een bloeddrukstijging boven 80 mmol (3128 mg) kalium-inname per dag.

Oorspronkelijke titel:
Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose‐Response Meta‐Analysis of Randomized Controlled Trials by Filippini T, Naska A, […], Whelton PK.

Link:
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.119.015719?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub++0pubmed&

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over kalium en het verlagen van de bloeddruk.

Paginatype: 
Voedingsadvies: