Veel paddenstoelen verlagen kanker

Afbeelding

Onderzoeksvraag:
Verlaagt het eten van paddenstoelen de kans op het krijgen van kanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 11 patiënt-controle studies en 6 cohort studies.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden vergeleken met weinig, dat het eten van veel paddenstoelen, de kans op het krijgen van (totale) kanker significant met 34% [gepoolde RR = 0.66, 95% BI = 0.55 tot 0.78, n = 17] verlaagde.

De onderzoekers vonden vergeleken met weinig, dat het eten van veel paddenstoelen, de kans op het krijgen van borstkanker significant met 35% [gepoolde RR = 0.65, 95% BI = 0.52 tot 0.81, n = 10] verlaagde.

De onderzoekers vonden vergeleken met weinig, dat het eten van veel paddenstoelen, de kans op het krijgen van niet-borstkanker (alle andere kankersoorten behalve borstkanker) significant met 20% [gepoolde RR = 0.80, 95% BI = 0.66 tot 0.97, n = 13] verlaagde.

De onderzoekers vonden een significant non-lineair dosisafhankelijk verband tussen het eten van paddenstoelen en de kans op het krijgen van (totale) kanker [p-non-lineair = 0.001, n = 7].

De onderzoekers concludeerden dat het eten van veel paddenstoelen, de kans op het krijgen van kanker, met name borstkanker verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Higher Mushroom Consumption Is Associated with Lower Risk of Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies by Ba DM, Ssentongo P, […], Richie JP.

Link:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33724299/

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over groenteconsumptie en borstkanker.