Uitleg 7-puntenvoedingsprofiel

El Mondo is opgericht door de levensmiddelentechnoloog en voedingsepidemioloog de heer Khanh Le.

El Mondo geeft antwoord op deze belangrijke voedingsvraag: “Bestaat er een manier waarmee iedereen diëtist kan worden over zijn of haar dagelijkse voeding zonder tussenkomst van een diëtist?”.
Deze manier bestaat en het wordt het 7-punten voedingsprofiel genoemd.

Het 7-punten voedingsprofiel wordt berekend uit de tabel “voedingswaarden per 100 gram/100 ml” op de verpakking van elke levensmidddel.

Aan de tabel “voedingswaarden per 100 gram (100 ml)” is niet te zien hoe gezond of ongezond een product is. Dat is alleen te zien wanneer de voedingswaarden per 100 gram (100 ml) omgerekend worden naar het 7-punten voedingsprofiel.

Het 7-punten voedingsprofiel is niet alleen toepasbaar voor producten in de supermarkt maar kan ook toepgepast worden voor diëten (voor mensen met overgwicht, topsporters, mensen met hart- en vaaitziekten, enz..), recepten uit kookboeken. Zo ziet het 7-punten voedingsprofiel van een gezonde levensstijl eruit:

 1. maximaal 35 En% eiwit
 2. maximaal 70 En% koolhydraten
 3. maximaal 25 En% suikers
 4. maximaal 35 En% vet
 5. maximaal 10 En% verzadigd vet
 6. maximaal 0.3 gram zout per 100 kcal
 7. minimaal 1.3 gram vezels per 100 kcal

Maximaal 35 En% vet wil zeggen, dat het aantal gram vet maximaal 35% bijdraagt aan het totale caloriegehalte (kcal) van het desbetreffende product/de maaltijd/het dieet. Bij een dieet van 2000 kcal komt maximaal 35% overeen met 78 gram vet. 78 gram vet levert 78x9 = 702 kcal en 702 kcal is 35% van 2000 kcal.
0.3 gram zout per 100 kcal komt overeen met 6 gram zout bij een dieet van 2000 kcal.
1.3 gram vezels per 100 kcal komt overeen met 26 gram vezels bij een dieet van 2000 kcal.
1 gram vet levert 9 kcal, 1 gram eiwit, koolhydraat of suiker levert 4 kcal en 1 gram vezel levert 2 kcal.

De makkelijkste manier om dit dieet te volgen, is door te kiezen voor alleen maar producten/maaltijden met:

 1. maximaal 35 En% eiwit
 2. maximaal 70 En% koolhydraten
 3. maximaal 25 En% suikers
 4. maximaal 35 En% vet
 5. maximaal 10 En% verzadigd vet
 6. maximaal 0.3 gram zout per 100 kcal
 7. minimaal 1.3 gram vezels per 100 kcal

Echter, de meest praktische manier om dit dieet te volgen is, dat alle dagelijks gegeten producten/maaltijden moeten gemiddeld voldoen aan:

 1. maximaal 35 En% eiwit
 2. maximaal 70 En% koolhydraten
 3. maximaal 25 En% suikers
 4. maximaal 35 En% vet
 5. maximaal 10 En% verzadigd vet
 6. maximaal 0.3 gram zout per 100 kcal
 7. minimaal 1.3 gram vezels per 100 kcal

want ONGEZONDE producten/maaltijden kunnen ALTIJD deel uitmaken van een dagelijks GEZONDE voeding mits u maar in de volgende producten/maaltijden CORRECTIES uitvoert voor het ONGEZONDE DEEL van het vorige product/maaltijd.

Het 7-punten voedingsprofiel is wetenschappelijk onderbouwd (via overzichtsartikelen (=een verzameling van wetenschappelijke studies over een bepaald onderwerp) van cohort studies, patënt-controle studies of RCT's) en is gebaseerd op de aanbevelingen van de Gezondheidsraad en de WHO.

Wat is de meerwaarde van het geven van voedingsadvies via het 7-punten voedingsprofiel?
Jaarlijks geven overheden, WHO, Unicef, NGO'S en het Bill & Melinda Gates Foundation miljarden euro's uit om mensen te leren diëtist te worden over zijn of haar eigen dagelijks dieet.
Het 7-punten voedingsprofiel maakt het mogelijk dat iedereen diëtist kan worden over zijn of haar dagelijkse voeding zonder tussenkomst van een diëtist. Hierdoor blijven jaarlijks miljarden euro's over om ziektes (en zo blijven de gezondheidszorgkosten voor elke Nederlander betaabaar in de nabije toekomst) en armoede (een wereld zonder armoede te realisteren in 2030) te bestrijden.

Het 7-punten voedingsprofiel maakt het woord “gezond” meetbaar! Een gezond product is een product met maximaal 35 En% vet, maximaal 10 En% verzadigd vet, maximaal 0.3 gram zout per 100 kcal en minimaal 1.3 gram vezels per 100 kcal.

Wanneer u wilt weten of een product gezond is of niet, gebruikt u deze Excel-sheet. Maar wanneer u wilt weten of uw dagelijkse voeding (maaltijd), die uit meedere producten bestaat, gezond is of niet, gebruikt u hiervoor de app.

Het 7-punten voedingsprofiel is ook verkrijgbaar in een app

Het 7-punten voedingsprofiel geeft ook antwoord op de volgende voedingsvragen:

 1. Waarom eten (top)sporters vaak pasta (zoals macaroni, spaghetti) en rijst?
  Antwoord: (Top)sporters worden aangeraden koolhydratenrijke producten te eten oftewel producten waarbij het aantal gram koolhydraten minimaal 55% bijdraagt aan het totale caloriegehalte (kcal) van het desbetreffende product oftewel producten met minimaal 55 En% koolhydraten.
 2. Waarom moeten mensen met een hoge bloeddruk droge worst en vleeswaren (zoals salami) niet eten?
  Antwoord: mensen met een hoge bloeddruk worden aangeraden maximaal 4 gram zout per dag te eten oftewel producten met maximaal 0.2 gram zout per 100 kcal.
 3. Waarom zijn groenten (zoals ijsbergsla) en fruit (zoals mango) gezond?
  Antwoord: Een gezond product is een product met maximaal 35 En% vet, maximaal 10 En% verzadigd vet, maximaal 0.3 gram zout per 100 kcal en minimaal 1.3 gram vezels per 100 kcal.
 4. Waarom leidt een dieet met alleen maar cassave uiteindelijk tot hongeroedeem (opgezwollen buik bij kinderen) bij kinderen in ontwikkelingslanden?
  Antwoord: Hongeroedeem (vochtophoping in de buik bij kinderen, hierdoor zwelt de buik op) is het gevolg van een ernstige vorm van eiwit-tekort bij kinderen. Hongeroedeem treedt op wanneer een dieet structureel minder dan 7 En% eiwit bevat.
  Minder dan 7 En% eiwit wil zeggen dat het aantal gram eiwit minder dan 7% bijdraagt aan het totale caloriegehalte (kcal) van het desbetreffende dieet.

Met 7-punten voedingsprofiel app kunt u diëtist worden over uw dagelijkse voeding zonder tussenkomst van een diëtist!

Mocht u nog vragen hebben over het 7-punten voedingsprofiel, laat het ons weten!

 

Contactgegevens:
Ir. Khanh Le (voedingsepidemioloog)
Eigenaar van www.elmondo.org
Mobiel: 0634061407